Berlinsko modrilo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Berlinsko modrilo ( Fe4[Fe(CN)6]3, željezov(III) heksacijanoferat(II) ), je anorganska boja koja se zbog čistoće tona, stalnosti i neotrovnosti dandanas mnogo upotrebljava. Dobiva se reakcijom između otopina kalijeva heksacijanoferata i soli trovalentnog željeza. Služi u bojadisarstvu i u smjesi sa škrobom kao plavilo za rublje. Naziva se i netopljivo berlinsko modrilo. Berlinsko modrilo ne odgovara za mazanje vapnom.

Postoji topljivo berlinsko modrilo; kalijev željezov(III) heksacianoferat(II) ( KFe[Fe(CN)6] ).

Otkriće i nomenklatura[uredi VE | uredi]

Berlinsko je modrilo dobilo ime prema mjestu otkrića (Berlin) i prema svojoj boji (tamno plava).
Oko 1704. godine, dok je pokušavao napraviti crvenu boju, berlinski je proizvođač slikarskih boja H. Diesbach slučajno dobio tamno plavi talog. Uvidjevši kako je dobio dobro i jeftino bojilo, počeo ga je odmah proizvoditi. Njegov je proizvod postao poznat kao berlinsko modrilo na njemačkom, odnosno prusko modrilo na francuskom i engleskom govornom području (Berlin je glavni grad njemačke savezne države Pruske koja je u to doba bila samostalna kraljevina). Budući da se je nekad kod nas najviše rabila njemačka literatura, u hrvatskom se je jeziku zadržala njemačka inačica.

Izvor[uredi VE | uredi]

  • Hrvatska enciklopedija, Broj 2 (Be-Da), str. 72.. Za izdavača: Leksikografski zavod Miroslav Krleža, Zagreb 2000.g. ISBN 953-6036-32-0


P chemistry.svg Nedovršeni članak Berlinsko modrilo koji govori o kemiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.