Veliki val kod Kanagawe

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Hokusai:Veliki val kod Kanagawe

Veliki val kod Kanagawe (japanski: 神奈川沖浪裏, Kanagawa-oki nami-ura), znan i kao Veliki val ili samo Val, je monumentalni obojeni drvorez japanskog umjetnika Katsushike Hokusaija. Jedan od najpoznatijih primjera ukiyo-e umjetnosti, drvorez je objavljen negdje između 1829. i 1833. godine,[1] krajem Edo razdoblja), kao prvi iz autorove serije Trideset i šest prizora s brda Fuji. Veliki val danas predstavlja Hokusaijevo najpoznatije djelo, a ujedno je i jedno od najpoznatijih djela japanske umjetnosti u svijetu.

Prikazuje divovski val koji prijeti brodovima kod obale japanske perefekture Kanagawa. Iako se nekad pretpostavlja da je u pitanju tsunami, val je, kako stoji u opisu slike, veliki okinami, doslovno prevedno "val na otvorenom moru". Kao i sve grafike iz serije, Veliki val prikazuje prizor na moru oko planine Fuji, vidljive u pozadini, u posebnim uvjetima.

Reprodukcije drvoreza nalaze se uglavnom na Zapadu, na mjestima poput Muzeja umjetnosti Metropolitan u New Yorku, Britanskog muzeja u Londonu, Umjetničkog instituta u Chicagu te kuće Claudea Moneta u Givernyju. Jedna reprodukcija može se vidjeti i u Azijskoj galeriji u sklopu Nacionalne galerije u Victoriji u australskom Melbourneu.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. British Museum. British Museum. Inačica izvorne stranice arhivirana 22. listopada 2012. Pristupljeno 19. srpnja 2010. (engl.)
  2. Archived copy. Inačica izvorne stranice arhivirana 31. siječnja 2013. Pristupljeno 3. prosinca 2017.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link) (engl.)