Bernd Rosemeyer

Izvor: Wikipedija
Bernd Rosemeyer

Bernd Rosemeyer nakon pobjede na Vanderbilt Cupu 1937.
Državljanstvo njemačko
Europsko automobilističko prvenstvo
Sezone 1935. − 1937.
Momčadi Auto Union
Utrke 13
Prvenstva 1 (1936.)
Pobjede 3
Podiji 6
Prvo startno mjesto 2
Najbrži krugovi 4
Prva utrka Velika nagrada Francuske 1935.
Prva pobjeda Velika nagrada Njemačke 1936.
Posljednja pobjeda Velika nagrada Italije 1936.
Posljednja utrka Velika nagrada Italije 1937.

Bernd Rosemeyer (Lingen, Drugo Njemačko Carstvo, 14. listopada 1909. - autocesta Frankfurt-Darmstadt, Treće Njemačko Carstvo, 28. siječnja 1938.) je bio njemački vozač motociklističkih i automobilističkih utrka.

Njegova je karijera, kao i mnogih drugih vozača toga razdoblja, započela na motociklima. Natjecao se u raznim lokalnim utrkama, uključujući i brdske utrke. Ubrzo nakon toga, postao je član Auto Uniona, bez imalo iskustva u trkaćim automobilima.

Godine 1935. započeo je natjecanje u Europskom automobilističkom prvenstvu za momčad Auto Union, gdje su mu momčadski kolege bili Hans Stuck i Achille Varzi. Na Velikoj nagradi Švicarske na Bremgartenu osvojio je jedino postolje te sezone, iza dva vozača Mercedes-Benza, Rudolfa Caracciole i Luigija Fagiolija. S osvojenih 25 bodova, osvojio je peto mjesto u konačnom poretku vozača. Iste godine pobijedio je na Velikoj nagradi Čehoslovačke, utrci koja se nije bodovala za prvenstvo. Sljedeće 1936. pobijedio je na Velikim nagradama u Njemačkoj, Švicarskoj i Italiji, te s deset bodova osvojio naslov prvaka.[1] Pobijedio je i na dvije utrke koje se nisu bodovale za prvenstvo, na utrci Eifelrennen na Nürburgringu i na utrci Coppa Acerbo na stazi Pescara. Godine 1937. osvojio je dva postolja u Njemačkoj i Italiji, te s 28 bodova osvojio sedmo mjesto u konačnom poretku vozača. Iste godine pobijedio je opet na utrkama Eifelrennen i Coppa Acerbo, te na utrkama Vanderbilt Cup na stazi Roosevelt Raceway i Velikoj nagradi Doningtona na istoimenoj stazi.[2]

Poginuo je 28. siječnja 1938. tijekom pokušaja obaranja rekorda kopnene brzine na redovnoj prometnoj ruti na autocesti između Frankfurta i Darmstadta.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. AIACR European Championship 1936 standings Driver Database. Pristupljeno 15. srpnja 2021.
  2. Bernd Rosemeyer - Biography Grand Prix History.org. Pristupljeno 15. srpnja 2021.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]