Bertram McLean

Izvor: Wikipedija
Ranchie McLean
Ime u rodnom listuBertram McLean
Žanr/ovireggae
Zanimanjegitarist, bas gitarist, klavijaturist
AngažmanRHT Invincibles, The Impact All Stars, The Revolutionaries, Skin, Flesh and Bones, Jimmy Cliff

Bertram McLean nadimka "Ranchie" je bio je jamajčanski reggae glazbenik koji svira od 1970-ih. Snimao je s mnogim jamajčanskim glazbenim zvijezdama.

Karijera[uredi | uredi kôd]

Od početka 1970-ih svira kao studijski glazbenik. Svirao je sa sastavom RHT Invincibles (čiji članovi su bili Lloyd Parks, Sly Dunbar i Ansell Collins), Randyjevim kućnim sastavom The Impact All Stars, The Revolutionaries te Skin, Flesh & Bones. Svirao je na albumima glazbenika kao što su Earth & Stone, Culture i Jimmy Cliff.[1] Izdao je samostalne uratke među kojima je singl Toy.

Gitarist je i bas-gitarist, no osim tih glazbala, svira i klavijature. Tijekom 1980-ih bio je traženi studijski glabzenik. Pridružio se Cliffovom pozadinskom sastavu Oneness te je pisao i pjesme za njega, među kojima su Rub-A-Dub Partner i Roots Woman,[2][3] snimao je s The Clarendoniansima i Sadaom Watanabeom te je svirao na glazbi za film Club Paradise u kojem je također imao malu ulogu.[1] 1990-ih je još više radio, među ostalim s glazbenicima kao što su Burning Spear, I Roy, The Meditations te Sly & Robbie.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c Moskowitz, str.203.
  2. Thompson, str.78.
  3. Greene

Literatura[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]