Bertram McLean

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Ranchie McLean
Ime u rodnom listu Bertram McLean
Žanr/ovi reggae
Zanimanje gitarist, bas gitarist, klavijaturist
Angažman RHT Invincibles, The Impact All Stars, The Revolutionaries, Skin, Flesh and Bones, Jimmy Cliff
Portal o glazbi

Bertram McLean nadimka "Ranchie" je bio je jamajčanski reggae glazbenik koji svira od 1970-ih. Snimao je s mnogim jamajčanskim glazbenim zvijezdama.

Karijera[uredi VE | uredi]

Od početka 1970-ih svira kao studijski glazbenik. Svirao je sa sastavom RHT Invincibles (čiji članovi su bili Lloyd Parks, Sly Dunbar i Ansell Collins), Randyjevim kućnim sastavom The Impact All Stars, The Revolutionaries te Skin, Flesh & Bones. Svirao je na albumima glazbenika kao što su Earth & Stone, Culture i Jimmy Cliff.[1] Izdao je samostalne uratke među kojima je singl Toy.

Gitarist je i bas-gitarist, no osim tih glazbala, svira i klavijature. Tijekom 1980-ih bio je traženi studijski glabzenik. Pridružio se Cliffovom pozadinskom sastavu Oneness te je pisao i pjesme za njega, među kojima su Rub-A-Dub Partner i Roots Woman,[2][3] snimao je s The Clarendoniansima i Sadaom Watanabeom te je svirao na glazbi za film Club Paradise u kojem je također imao malu ulogu.[1] 1990-ih je još više radio, među ostalim s glazbenicima kao što su Burning Spear, I Roy, The Meditations te Sly & Robbie.[1]

Bilješke[uredi VE | uredi]

  1. 1,0 1,1 1,2 Moskowitz, str.203.
  2. Thompson, str.78.
  3. Greene

Referencije[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]