Billy Talent

Izvor: Wikipedija
Billy Talent
MjestoMississauga, Ontario, Kanada
Žanr/oviPunk rock
Pop punk
Alternative rock
New wave
Garage rock
Djelatno razdoblje1993. -
Producentska kućaAtlantic, Warner, Roadrunner
Internetska stranicabillytalent.com
Nagrade
Juno Award
Billy Talent na koncertu

Billy Talent (prije poznat kao Pezz) kanadski rock sastav, osnovan je 1993.

Dobitnici najveće kanadske glazbene nagrade Juno Award. Članovi su: Ben Kowalewicz, vokali, Ian D'Sa, gitara, Jon Gallant, bas i Aaron Solowoniuk, bubnjevi. Sastav je svirao već skoro 10 godina, kad je postao poznat. Do 2001. svirali su u podzemnoj sceni Toronta kao Pezz, do kada su izdali samo album Watosh. Promijenili su ime u Billy Talent zbog kršenja autorskih prava naziva "Pezz".

Počeci kao Pezz (1993. – 2001.)[uredi | uredi kôd]

Počeli su 1993. u sastavu To each his own, gdje je Jon bio na basu, a Ben na bubnjevima. Poslije je došao Aaron na bubnjevima, a Ben se prebacio na vokale. Upoznali Iana u sastavu Dragonflower, te ga je Ben nagovorio do osnuje sastav s njim. Prvo su se htjeli zvati The other one, no ipak su se složili s imenom Pezz. Prva snimka je "Demoluca", 4 pjesme snimljene u podrumu. Ubrzo su uštedjeli novac i snimili pjesme u studiju, složili su album od 8 pjesama nazvan "Dudebox". Tek kada su izdali "Watoosh", su Ian i Jon počeli pjevati.

Billy Talent (2001. – 2004.)[uredi | uredi kôd]

2001. su bili zapriječeni sudskom tužbom od sastava koji se također zvao Pezz. Tada u ime promijenili u Billy Talent. S imenom su promijenili i vrstu glazbe, postali su agresivniji. Jednog dana Ben je sreo kolegicu sa starog posla i pozvao ju na gažu. To se isplatilo jer ona radila s Warner Bros. Recordsom, koji im je nabavio ugovor s Atlantic Recordsom.

Godine 2003. sastav je izdao album nazvan po sebi, "Billy Talent album", kojim su dobili trostruku platinastu nagradu u Kanadi. Najpoznatiji i prvi singl je bio "Try Honesty", te "River Below", "The Ex" i "Nothing to lose". U 2004. godini sastav je imao svjetski uspjeh. "This is how it goes" je bila najpoznatija pjesma, koja je govorila o Benovom prijatelju koji je imao multiplu sklerozu. Kasnije je Aaron priznao da je on prijatelj u pjesmi. Uspijeva imati normalan život, samo treba piti lijek tri puta tjedno.

Billy Talent II (2005. – 2007.)[uredi | uredi kôd]

"Billy Talent II" je bio njihov treći album. Zbog pada popularnosti, namjerno su izali samo polovicu albuma. Plan je uspio, no netko je ukrao ostatak albuma i skoro im uništio prodaju. Izdan je 27. srpnja 2006. godine i došao na prvo mjesto kanadskih top-ljestvica. Prodano je preko 700.000 albuma. Album je manje agresivniji i više odrasliji. Najpoznatiji singl im je bio "Red Flag", "Devil in a midnight mass", "Fallen leaves", "Surrender" i najmanje poznat "This suffering".

Billy Talent III (2008. – 2010.)[uredi | uredi kôd]

Prvi singl "Turn Your back" s novog pripremanog albuma nije bio previše uspješan. Pjesma je bila prikazana u videoigri NHL'09. Čini se da će ovaj album imati veći uspjeh nego Billy Talent II. Najpoznatiji singl je drugi singl "Rusted from the rain". Sljedeći je "Devil on my shoulder", a upravo su snimili spot za novi singl "Saint Veronika".