Pop punk

Izvor: Wikipedija
Pop punk
Stilski začetak: punk rock, pop, pop rock, power pop, surf, bubblegum pop
Kulturni začetak: sredinom 1970-ih, New York City, Engleska i Sjeverna Irska
Glazbala: vokali, električna gitara, bas-gitara, bubnjevi
Popularnost:vrhunac sredinom 1990-ih do sredine 2000-ih
Spoj žanrova
easycore, emo pop, neon pop
Regionalna scena
Kalifornija, Florida, Illinois, New Jersey, New York, Pennsylvania, Australija, Engleska, Sjeverna Irska
Ostale teme
emo, novi val, noise pop, skate punk

Pop punk (znan i kao punk-pop, pop punk rock ili pop-punk) je vrsta rock glazbe koja kombinira uzore pop glazbe s punk rockom. Brzi tempoi, istaknute električne gitare s distorzijom, i ponavljajući akordi, s kombinacijom melodija i vokala pop glazbe i vedrim tekstovima kao što su dosada, pobuna i tinejdžerske ljubavi.[1]

Prvi punk rock sastavi kao što su Ramones, Buzzcocks, the Dickies, Stiff Little Fingers, Generation X, the Adicts, i the Undertones, imali su snažan osjećaj za melodiju, koju su posuđivali iz pop rocka i power popa. Sredinom 1980-ih, punk rock sastavi kao što su Descendents, kombinirali su punk rock s hardcore punkom i melodijama inspiriranim popom, kao i tekstovima koji su govorili o curama, tinejdžerskoj zbunjenosti, a uz to bili i humoristični. Sastavi iz tog doba kao što su Husker Du i Bad Religion utjecali su na kasniji pop punk. Pop punk u SAD-u počeo je rasti u popularnosti krajem 1980-ih i početkom 1990-ih, posebice u Kaliforniji gdje su nezavisne diskografske kuće (najznačajnije Lookout! Records) počele objavljivati glazbu na svoj način. Za Lookout! Records potpisali su punk rock i pop punk sastavi kao što su Green Day, Screeching Weasel, The Queers, Rancid, i The Mr. T Experience.

Sredinom 1990-ih, punk rock postao je popularan, zahvaljujući sastavima kao što su Green Day, Rancid, i the Offspring. Tijekom tog vremena, ti su sastavi prodavali albume u milijune primjeraka te im se glazba često puštala po radiju i televiziji. Krajem 1990-ih, sastavi kao što su Lit, Eve 6, i Blink-182 postali su popularni, posebice Blink-182, koji se smatra ključnim sastavom i razvoju žanra, kao i uzorom na buduće punk rock i pop punk sastave. Godine 2011., The New York Times je izjavio da, "nijedan drugi punk sastav '90-ih nije postao više utjecajan no Blink-182". Početkom 2000-ih, pop punk sastavi kao što su Sum 41, Good Charlotte, New Found Glory, Bowling for Soup, Simple Plan i Yellowcard također su ostvarili veliki uspjeh. Tijekom 2000-ih, emo pop, žanr koji kombinira emo s pop punkom, postao je jednim od najuspješnijih i najpopularnijih podvrsta rock glazbe, s uspjesima sastava Fall Out Boy, Panic! at the Disco, My Chemical Romance, The All-American Rejects, i Paramore. Iako se popularnost pop punka znatno smanjila početkom 2010-ih, neki sastavi kao što su The Story So Far, Real Friends, The Wonder Years, Waterparks, i Neck Deep ipak su postigli nekakav uspjeh.

Poznatiji izvođači[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. (engl.) Pop punk na allmusic.com pristupljeno 28. veljače 2020.