Biskupski štap

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Štap nadbiskupa Heinrika iz Finstingena, 1260-1286.

Biskupski štap - Pastoral (lat. baculus) dio pontifikalnih oznaka pridržan biskupima i područnim opatima.

Podrijetlo[uredi | uredi kôd]

Izvorno je ova insignija pripadala vojnim i građanskim dužnosnicima, ali je davana biskupima poslije vremena cara Konstantina Velikog. Pojavljuje se za vrijeme Celestina I. Drugi spomen se pojavljuje u 7. stoljeću u Toledu, prilikom posvete opata. Ranije se naznake iščitavaju iz imitacije zlatnog štapa (virga aurea) u ceremoniji bizantskog dvora koji su Vizigoti donijeli u Španjolsku i prenijeli u Galiju. Raširena mu je upotreba u 9. stoljeću kako svjedoči pismo Karla Ćelavog u kojem spominje da je nadbiskup Ettona podijelio zaređenim sufraganima prsten i štap.

Izgled[uredi | uredi kôd]

Štap je izvorno imao na vrhu kuglu, križ, ili poprećni krak kojim bi činio znak tau. Tijekom 13. stoljeća dobiva današnji izgled s spiralnim završetkom na kojem bi bio vazmeni Jaganjac ili sv. Mihovil u borbi sa zmajem.

Oznaka investiture[uredi | uredi kôd]

Tijekom povijesti osobito je bio loš utjecaj kada se spojila predaj liturgijskih insignija (štapa i prstena), pri podjeljivanju političke moći, takozvana investitura. Postojao je obred unutar kojeg se biskupu davala čast, odnosno gospodstvo nad određenim feudom ili gradom. Formulom :Accipite episcopatum (pri podjeljivanju štapa) i accipite ecclesiam (pri davanju prstena), davala se građanska vlast biskupu. Promjenom političkih prilika došlo je do raznih nesuglasica i sukoba. Stvar se riješila borbom za investituru.

Srednjovjekovni kralj predaje ovlasti biskupu

Uporaba danas[uredi | uredi kôd]

Danas se štap dodjeljuje unutar biskupskog posvećenja riječima: Primi štap, znak pastirske službe, i pazi na svekoliko stado u kojemu te Duh Sveti postavio za biskupa da ravnaš Božjom Crkvom. Štap biskup upotrebljava samo u pontifikalnoj službi: tijekom svete mise, ređenja, procesija i blagoslova. Unutar biskupije pravo nositi štap unutar bogoštovnih čina ima samo dijecezanski biskup, dok gostujući biskupi moraju tražiti njegovo izričito dopuštenje da ga rabe unutar njegove biskupije.

Način držanja[uredi | uredi kôd]

Biskup dok nosi štap zakrivljeni dio drži okrenut prema narodu, dok opat zakrivljeni dio štapa drži okrenut prema sebi.

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Biskupski ceremonijal, Zagreb 1987.
  • Rupert BERGER, Mali liturgijski leksikon, Zagreb 1993.
  • Ivan ŠAŠKO, Liturgijski simbolički govor, Zagreb 2005.