Duh Sveti

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Vitraj Duha Svetoga u Bazilici sv. Petra u Vatikanu, Bernini.
Predložak
Kršćanstvo
Christian cross.svg

Povijest kršćanstva
Isus Krist
Apostoli
Ekumenski koncili
Crkveni raskol
Križarski ratovi
Reformacija

Božanske osobe u kršćanstvu
Bog Otac
Bog Sin
Duh Sveti

Kršćanska vjera
Uskrs
Badnjak
Božić
Duhovi
Deset Božjih zapovijedi

Biblija
Stari zavjet
Novi zavjet
Apokrifne knjige

Kršćanske vjere
Katoličanstvo
Pravoslavlje
Protestantizam

Kršćanski pokreti

Portal:Kršćanstvo

Duh Sveti je treća božanska osoba u kršćanstvu, a koja zajedno sa Ocem i Sinom čini Presveto Trojstvo. Duh Sveti je životvorac i obnovitelj, tješitelj, preporoditelj i posvetitelj, ikonograf Krista u čovjeku.[1] Krist je utjelovljen po Duhu Svetomu, a Crkva je (pr)oduhovljena utjelovljenjem.[2]

Znanost o Duhu Svetome zove se pneumatologija.

Prikazi[uredi VE | uredi]

Često se prikazuje u liku bijele golubice, a prepoznatljivi simboli su mu voda i vatra. Duh Sveti prikazao se kad se Isus Krist krstio u rijeci Jordanu. Također, on je u obliku plamenih jezika sišao nad apostole nakon Isusova uskrsnuća te im dao mnoga znanja o jezicima. Duh Sveti je nevidljiv, a čovjek ne može njime upravljati.

Darovi Duha Svetoga[uredi VE | uredi]

Postoji sedam darova Duha Svetoga (mudrost, razum, savjet, jakost, znanje, pobožnost, strah Božji), koji rađaju dvanaest plodova Duha Svetoga (ljubav, radost, mir, strpljivost, velikodušnost, uslužnost, dobrota, krotkost, vjernost, blagost, suzdržljivost i čistoća).

Molitve[uredi VE | uredi]

O, Duše Sveti, božanski Duše svjetlosti i ljubavi, posvećujem Ti moj razum, moje srce i volju, cijelo moje biće sada i uvijeke. Neka moj razum bude podložan Tvom božanskom nadahnuću i učenju Katoličke Crkve čiji si ti nepogrješiv Vodič. Neka moje srce uvijek gori od ljubavi prema Bogu i mom bližnjemu. Neka moja volja uvijek bude sukladna božanskoj volji i neka cijeli moj život bude vjerno nasljedovanje života i kreposti našega Gospodina i Spasitelja Isusa Krista kojemu s Ocem i s Tobom neka bude čast i slava zauvijek. Amen

Krunica Duhu Svetom

(moli se na običnu krunicu)

1. Sjedinjujem se s Marijom i po Mariji prinosim ovu krunicu Duhu Svetom u ime svih i za sve duše. 2. Majko velike pobjede, Marijo, izvojuj siromasima pobjedu i daruj čovječanstvu mir. 3. Držeći križ moli se: Vjerovanje 4. Prvo zrno koje slijedi poslije križa: Oče naš Na tri se mala zrna moli: 1 ). Koji neka nam po Duhu Svetom umnoži vjeru i pouzdanje 2 ). Koji neka nam po Duhu Svetom učvrsti ufanje 3 ). Koji neka nam po Duhu Svetom usavrši i užeže ljubav 5). Na petom zrnu krunice moli se Slava Ocu. Uvijek iza Slava Ocu može se dodati zaziv : Majko velike pobjede, Marijo, izvojuj siromasima pobjedu i daruj čovječanstvu mir !

Poslije riječi Isus dodaju se otajstva krunice : 1. Koji neka osposobi naše srce da primimo puninu milosti Duha Svetoga 2. Koji neka nam izmoli Duha Svetoga i umnoži i ojača u nama tri bogoslovne kreposti ! 3. Koji neka nas po Duhu Svetom jača, prosvjetljuje, upravlja, vlada nad nama, vodi nas i posvećuje ! 4. Koji neka užeže naše srce ljubavlju Duha Svetoga i napuni dubokom poniznošću, odanošću, predanjem, jakošću i svetošću ! 5.Koji neka nam izmoli sedam darova i dvanaest plodova Duha Svetoga i neka nam udijeli sva dobra i odvrati od nas svako zlo !

Na riječ izmoli u 2. i 5. Otajstvu valja se sjetiti gospodinovih riječi: Gospodin Isus je rekao I ja ću moliti Oca, i on će vam dati drugog Branitelja da bude s vama zauvijek: Duha Istine (Iv, 14, 16-17) Ta se otajstva (2. i 5.) pozivaju na tu Gospodinovu riječ, da će On moliti Oca za Duha Svetog.

Simboli Duha Svetoga[uredi VE | uredi]

Duh Sveti prikazan je u obliku svjetlosti s neba na slici Fra Angelica.

Duh Sveti često je prikazan u obliku simbola, doktrinarno i biblijski. Teološki gledano ovi simboli ključ su za razumijevanje Duha Svetoga i njegovih postupaka, a ne samo umjetnički prikazi.[3]

  • Voda – označuje djelovanje Duha Svetoga u krštenju. "Ta u jednom Duhu svi smo u jedno tijelo kršteni" i "svi smo napojeni jednim Duhom" (1 Kor 12, 13).
  • Pomazanje uljem – simbol je Duha Svetoga. Dolazak Duha naziva se "pomazanjem" (2 Kor 1, 21). Prilikom sakramenta svete potvrde, osoba prima Duha Svetoga u trenutku kada mu biskup kaže: "Primi pečat dara Duha Svetoga", a čelo mu pomazuje posvećenim uljem.
  • Vatra – simbolizira djelovanje Duha Svetoga. Na dan Pedesetnice, nad glavama Isusovih učenika bili su plameni jezici. Svi su se napunili Duha Svetoga i počeše govoriti drugim jezicima, kako im je Duh davao govoriti, kako bi ih razumijeli ljudi iz raznih naroda, koji su se tada našli u Jeruzalemu (Dj 2, 4-5).
  • Vjetar – Duh Sveti uspoređen je s "vjetrom koji puše, gdje hoće" (Iv 3, 8).

Vidi još[uredi VE | uredi]

Disambig.svg Za druga značenja, pogledajte Duh (razdvojba).

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Dogmatsko bogoslovlje - Pneumatologija Katolički bogoslovni fakultet u Sarajevu
  2. I. ŠAŠKO, „Krist – utjelovljen po Duhu; Crkva – (pr)oduhovljena utjelovljenjem“, Vjesnik đakovačke i srijemske biskupije, 1 (1998.) 9-13
  3. David Watson (1973). One in the Spirit. Hodder and Stoughton. pp. 20–25.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Duh Sveti
Wikisource-logo.svgWikizvor ima izvorni tekst na temu: Sveti Duh kojeg će poslati Otac