Bit će skoro propast svijeta

Izvor: Wikipedija
Bit će skoro propast svijeta
Naslov izvornika
Biće skoro propast sveta
RedateljAleksandar Petrović
ProducentAvala film
Les Production artistes associés
ScenaristAleksandar Petrović
Glavne ulogeAnnie Girardot
Ivan Palúch
Gidra Bojanić
Eva Ras
Mija Aleksić
GlazbaVojislav Kostić
MontažaKatarina Stojanović
Godina izdanja1968.
Trajanje84 minute
Država Srbija
Jeziksrpski
Žanrdrama
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Bit će skoro propast svijeta (sr. Biće skoro propast sveta) je film srpskog redatelja Aleksandra Petrovića iz 1968. godine.

Radnja je smještena u neko srijemsko selo tijekom šezdesetih godina dvadesetog stoljeća. Mladi svinjar Triša zavadi se s lokalnim krčmarom kojemu se suprotstavio dok je na jednom vjenčanju ponižavao seosku ludu. Krčmar nakon toga počne zadirkivati mladića zbog njegovih simpatija prema ludi (koja je prilično lijepa djevojka). Jedne večeri isprovocira pijanog svinjara da je oženi i on to odmah i učini. No kada u selo dođe nova učiteljica, mladić se zaljubi u nju i supruga s kojom već ima sina počne mu smetati…

Priča je dijelom inspirirana romanom Bjesovi F. M. Dostojevskog, a naslov je uzet iz pjesme koju nekoliko puta izvode ciganski glazbenici prisutni kroz cijeli film:

Biće skoro propast sveta
nek' propadne nije šteta.

Film je izazvao kontroverze i velik interes javnosti. Iako su ga brojni kritičari hvalili, jedan dio njih, zajedno s partijskim dužnosnicima, se obrušio na političke komentare u filmu koji su bili upereni protiv socijalizma i jugoslavenskog režima te previše pesimistični. Autor je tijekom karijere često imao problema s vlastima.

Biće skoro propast sveta je nagrađen Brončanom arenom za film i režiju u Puli, a u Cannesu je bio nominiran za Zlatnu palmu. Petrović ga je u intervjuu naveo kao svoj najbolji film zajedno sa Sakupljačima perja.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 22. travnja 2009. Pristupljeno 21. kolovoza 2008. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]