Bitka kod Ain Jaluta

Izvor: Wikipedija
Bitka kod Ain Jaluta
sukob: Tatarska osvajanja

Vrijeme 3. rujna 1260.
Mjesto Ain Jalut, Galileja
Ishod Mamelučka pobjeda, Mongolsko prodiranje u Bliski istok trajno zaustavljeno.
Sukobljene strane
Mamelučki sultanat Ilhanidsko Carstvo
Kraljevina Gruzija
Kilikija
Zapovjednici
Kutuz
Baibars I.
Hulagu-kan
Kitbuga
Postrojbe
15.000-20.000[1][2] 10.000-12.000[3][4][5][6]
Gubitci
Ukupno:
visoki gubitci, oko 20.000[7]
Ukupno:
većina je poginulo ili ranjeno.

Bitka kod Ain Jaluta vođena je 3. rujna 1260. godine između mamelučke vojske sultana Kutuza s jedne i mongolske pod Hulago-kanom s druge strane.

Bitka[uredi | uredi kôd]

Mameluci su kod Megida postavili zasjedu Mongolima.[8] Kutuz je većinu svojih konjanika posakrivao po brdima što okružuju ravnicu te je naredio manjem broju ratnika da se spuste u nizinu kako bi naveli Mongole da ih napadnu. Mongoli su pomislili da pred njima stoji čitava mamelučka vojska, pa su jurnuli u napad. Tako su upali u Kutuzovu zamku. On je tada naredio preostalim postrojbama da munjevitom brzinom izađu iz svojih skrovišta i napadnu krila mongolske vojske. Tom su taktikom uspjeli potući napadače. Bio je to prvi poraz Mongola u 43 godine, koliko je bilo prošlo otkako su krenuli u osvajački pohod na zapad. Premda je u bici kod Ain Jaluta sudjelovalo relativno malo vojnika, ona se smatra jednom od najvažnijih bitaka u povijesti. Zahvaljujući ishodu te bitke islamska je civilizacija bila pošteđena uništenja, srušio se mit o nepobjedivosti Mongola, a mamelučka vojska ponovno je osvojila izgubljena područja.

Posljedice bitke[uredi | uredi kôd]

Nakon poraza kod Ain Jaluta Mongoli su se još nekoliko puta vratili na područje Sirije i Palestine, no nikad više nisu ugrozili Egipat. Hulaguovi potomci nastanili su se u Perziji, gdje su se s vremenom obratili na islam i doprinijeli razvoju islamske kulture. Kutuz nije dugo uživao u pobjedi nad Mongolima. Ubrzo nakon bitke ubili su ga njegovi suparnici. Baibars I. je postao sultan. On je bio 1. sultan Bahri Dinastije. Mamelučki sultanat je opstao još dva i pol stoljeća, sve do 1517. Ovo je jedna od najvažnijih bitka u srednjem vijeku jer su Mongoli po prvi put u povijest trajno zaustavljeni.

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. D. Nicolle, The Mongol Warlords: Genghis Khan, Kublai Khan, Hülägü, Tamerlane. Plates by R. Hook, Firebird books: Pole 1990, p. 116.
  2. Waterson, p. 75
  3. Amitai-Preiss, p. 27
  4. Smith Jr, J. M. (1984). Ayn Jālūt: Mamlūk Success or Mongol Failure?. Harvard Journal of Asiatic Studies, p.310.
  5. Blair, S. (1995). A compendium of chronicles: Rashid al-Din's illustrated history of the world. Nour Foundation.
  6. John Masson Smith, Jr. (1984) Mongol Armies And Indian Campaigns, University of California, Berkeley.
  7. https://www.britannica.com/event/Battle-of-Ayn-Jalut
  8. https://wol.jw.org/hr/wol/d/r19/lp-c/102012085