Bitka kod Praga (1757.)

Izvor: Wikipedija
Bitka kod Praga
sukob: Sedmogodišnji rat

Shematski prikaz
Vrijeme 6. svibnja 1757.
Mjesto Prag, Bohemija
Ishod Pruska taktička pobjeda
Austrijska strateška pobjeda
Sukobljene strane
Prusija Habsburška Monarhija
Zapovjednici
Fridrik II. Veliki Karlo Aleksandar Lorenski
Maximilian Ulysses Browne
Postrojbe
67.000[1] 60.000
Gubitci
14.300[1] 12.000[1]

Bitka kod Praga dogodila se 6. svibnja 1757. godine između austrijske i pruske vojske. Dio je Sedmogodišnjeg rata, a završena je pruskom pobjedom.

Uvod[uredi | uredi kôd]

Pruska vojska pod zapovjedništvom Fridrika Velikog upala je početkom travnja u Češku. Početkom svibnja, široke bojišnice pruske vojske sjedinile su se kod Praga. Ne želeći frontalno napasti austrijsku vojsku pod Karlom Lotarinškim, Fridrik je ostavio feldmaršala Jamesa Keitha s 32.000 vojnika zapadno od Praga, a glavne snage uputio je u tri kolone kako bi obuhvatile desno krilo austrijske vojske, kosim borbenim poretkom. Austrijanci su, shvativši Fridrikove namjere, okrenuli bojište prema istoku.

Bitka[uredi | uredi kôd]

Prvi pruski napadi dogodili su se sa slabijim snagama i bez artiljerijske podrške, a završeni su neuspješno. Austrijanci su na cijelom bojištu prešli u protunapad koji je prerastao u pojedinačne bojeve. Bitka je odlučena tek kada je nadmoćnija pruska konjica pod Hansom von Zietenom napala austrijski bok i razbila ga nakon čega su se austrijske snage u neredu povukle prema Pragu. Austrijska vojska našla je spas u Pragu te pruska pobjeda nije bila potpuna.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c Perrett, Bryan. 1992. The Battle Book. Arms and Armour Press. London, Engleska. ISBN 1-85409-328-2 str. 240.