Prijeđi na sadržaj

Bitka za Gabon

Izvor: Wikipedija
Bitka za Gabon
sukob: Drugi svjetski rat
Vrijeme 8. - 12. studenog 1940.
Mjesto Francuska Ekvatorska Afrika
Ishod Saveznička pobjeda
Sukobljene strane
Slobodna Francuska
Ujedinjeno Kraljevstvo
Višijska Francuska
Zapovjednici
Slobodna Francuska Charles de Gaulle
Slobodna Francuska Marie Pierre Koenig
Marcel Tetu

Bitka za Gabon ili Bitka za Libreville je dio borbi u Francuskoj Zapadnoj Africi, koja se dogodila u studenom 1940., kao dio Drugog svjetskog rata. Francuske snage pod zapovjedništvom generala Charlesa de Gaullea osvojile su Libreville i cijelu Francusku Ekvatorsku Afriku porazivši Višijsku Francusku.

U listopadu 1940., general de Gaulle stigao je u Doualau i započeo plan invazije Francuske Ekvatorske Afrike. De Gaulle je također želio koristiti Francusku Ekvatorsku Afriku kao bazu za pokretanje napada na Libiju. Iz tog razloga, on je osobno vodio operaciju prema sjeveru, da izvidi situaciju u Čadu, koji se nalazi na južnoj granici Libije.[1]

Krajem listopada i početkom studenog, francuske snage pod zapovjedništvom generala Charlesa de Gaullea uspješno su zauzimale dijelove Francuske Ekvatoriske Afrike, uključujući gradove Mitzic, Lambaréné i Doualau.

Nakon pomorskih i zračnih borbi u bici za Gabon od 8. do 12. studenog 1940., Višijska Francuska konačno je kapitulirala u Francuskoj Ekvatorskoj Africi, koja je pripala francuskim antifašističkim snagama.

Izvori[uredi | uredi kôd]