Bitka za Gabon

Izvor: Wikipedija
Bitka za Gabon
sukob: Drugi svjetski rat
Vrijeme 8. - 12. studenog 1940.
Mjesto Francuska Ekvatorska Afrika
Ishod Saveznička pobjeda
Sukobljene strane
Flag of Free France (1940-1944).svg Slobodna Francuska
Flag of the United Kingdom (3-5).svg Ujedinjeno Kraljevstvo
Flag of Philippe Pétain, Chief of State of Vichy France.svg Višijska Francuska
Zapovjednici
Flag of Free France (1940-1944).svg Slobodna Francuska Charles de Gaulle
Flag of Free France (1940-1944).svg Slobodna Francuska Marie Pierre Koenig
Flag of Philippe Pétain, Chief of State of Vichy France.svg Marcel Tetu

Bitka za Gabon ili Bitka za Libreville je dio borbi u Francuskoj Zapadnoj Africi, koja se dogodila u studenom 1940., kao dio Drugog svjetskog rata. Francuske snage pod zapovjedništvom generala Charlesa de Gaullea osvojile su Libreville i cijelu Francusku Ekvatorsku Afriku porazivši Višijsku Francusku.

U listopadu 1940., general de Gaulle stigao je u Doualau i započeo plan invazije Francuske Ekvatorske Afrike. De Gaulle je također želio koristiti Francusku Ekvatorsku Afriku kao bazu za pokretanje napada na Libiju. Iz tog razloga, on je osobno vodio operaciju prema sjeveru, da izvidi situaciju u Čadu, koji se nalazi na južnoj granici Libije.[1]

Krajem listopada i početkom studenog, francuske snage pod zapovjedništvom generala Charlesa de Gaullea uspješno su zauzimale dijelove Francuske Ekvatoriske Afrike, uključujući gradove Mitzic, Lambaréné i Doualau.

Nakon pomorskih i zračnih borbi u bici za Gabon od 8. do 12. studenog 1940., Višijska Francuska konačno je kapitulirala u Francuskoj Ekvatorskoj Africi, koja je pripala francuskim antifašističkim snagama.

Izvori[uredi | uredi kôd]