Bošnjačko nacionalno vijeće (Sjeverna Makedonija)

Izvor: Wikipedija
Bošnjačko nacionalno vijeće
Predsjednik Dževad Hot
Osnovana 19. lipnja 2019.
Sjedište Skoplje
Država djelovanja Sjeverna Makedonija
Ideologija prava bošnjačke manjine
Službene boje     

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), najviše je predstavničko tijelo Bošnjaka u Sjevernoj Makedoniji.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Bošnjačko narodno vijeće na području Sjeverne Makedonije je osnovano 19. lipnja 2019. godine i čine ga udruge Merhamet, Preporod, Divanhana, Glas Orizara i Kulturni centar Bošnjaka. Osnovano je nakon jednogodišnje uspješne suradnje pomenutih udruga s ciljem popravljanja položaja bošnjačkog naroda u svim sferama društva u Sjevernoj Makedoniji.

Bošnjaci su u Sjevernoj Makedoniji ustavno priznata etnička zajednica, pa zbog toga Bošnjačko narodno vijeće ima za cilj štititi, razvijati i promicati nacionalne, vjerske i kulturne interese bošnjačkog naroda u toj državi. Pored toga, Vijeće ima za cilj brinuti se za zaštitu kulturno-povijesnih spomenika bošnjačkog naroda u Sjevernoj Makedoniji, težeći očuvanju, afirmaciji i većoj službenoj i javnoj upotrebi bošnjačkog jezika i pisma u jedinicama središnje i lokalne vlasti, u obrazovnom procesu, kao i javnim servisima za informisanje. Vijeće se zalagaže i za veću zastupljenost Bošnjaka u državnim institucijama, te na unapređenju prekogranične suradnje.[1]

Izmjenom zakona o praznicima Makedonije 8. veljače 2007. godine, u Skupštini Makedonije, 28. rujan (Dan kada su predstavnici bošnjačkog naroda na drugom Saboru u Sarajevu vratili svoje nacionalno ime Bošnjak) proglašen je za Međunarodni dan Bošnjaka, kao blagdan za pripadnike bošnjačke zajednice u Sjevernoj Makedoniji. Ovaj dan Bošnjačko nacionalno vijeće obilježava, i neradni je dan za Bošnjake u Sjevernoj Makedoniji.[2] Ovaj dan slavi se i kao nacionalni dan Bošnjaka Kosova.

Bošnjačko nacionalno vijeće učestvuje u radu regionalnog Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća sa sjedištem u Sarajevu. Ured za koordinaciju bošnjačkih vijeća čine predstavnička tijela i nacionalne institucije Bošnjaka iz zemalja bivše Jugoslavije, a osnovan je početkom 2018. godine.[3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. U Sjevernoj Makedoniji osnovano Bošnjačko nacionalno vijeće. aa.com.tr. 5. kolovoza 2017. Pristupljeno 30. prosinca 2020.
  2. U Skoplju obilježen Međunarodni dan Bošnjaka. aa.com.tr. 5. kolovoza 2017. Pristupljeno 30. prosinca 2020.
  3. Novi Pazar: Bošnjačko nacionalno vijeće s kolegama iz Sjeverne Makeodnije. trt.net.tr. 5. kolovoza 2017. Pristupljeno 30. prosinca 2020.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]