Bob Hoskins

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Bob Hoskins
Bob Hoskins
Bob Hoskins na setu filma Ruby Blue 2008.
Rodno ime Robert William Hoskins
Rođenje 26. listopada 1942.
Smrt 29. travnja 2014.
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Robert William "Bob" Hoskins, Jr. (Bury St Edmunds, Suffolk, Engleska, 26. listopada 1942. – London, Engleska, 29. travnja 2014.) britanski je glumac i povremeni redatelj, najpoznatiji po ulogama u gangsterskim filmovima, ali i po obiteljskim djelima. Među njegovim slavnijim filmovima su i Brazil, Tko je smjestio zeki Rogeru?, Kuka i Super Mario Bros.

Mlade godine[uredi VE | uredi]

Hoskins se rodio u Suffolku u Engleskoj kao dijete Elsie Lillian, kuharice i učiteljice u dječjem vrtiću, i Roberta Williama Hoskinsa Sr., vozača kamiona i knjigovođe.[1][2] Jedna njegova baka bila je Romkinja.[3]

1967. proveo je neko vrijeme kao volonter u Kibucu Zikim u Izraelu, a prije filmske karijere radio je i kao gutač vatre u cirkusu, dimnjačar, mornar i prodavač. Završio je obrazovanje za knjigovođu.

Karijera[uredi VE | uredi]

Prema vlastitom opisu, prvu ulogu dobio je potpuno slučajno 1969: htio je samo otpratiti prijatelja do castinga, no jedan od agenata ga je zamijenio za glumca i dobio je ulogu u jednoj predstavi. Svoju prvu ulogu u seriji dobio je 1972. u TV seriji Villains. Osobito je bio zapažen u glavnoj ulozi u BBC-ovoj TV mini-seriji Novčići s neba, a proboj je doživio sa kultnim krimi filmom Crni petak za gangstere iz 1980: za obje uloge je nominiran za nagradu BAFTA.

U satiri Brazil i fantastičnom mjuziklu Pink Floyd The Wall imao je male uloge, a sa hvaljenim filmom Mona Lisa Neila Jordana je osvojio nagradu za najboljeg glavnog glumca u Cannesu, BAFTA nagradu i Zlatni globus. Uz to je i dobio nominaciju za Oscara, ali iako je bio favorit, kip mu je "preoteo" Paul Newman za film Boja novca. Brian De Palma ga je zamolio da bude "rezerva" u filmu Nedodirljivi za svaki slučaj da Robert De Niro ne prihvati ulogu Al Caponea. No kada je De Niro ipak prihvatio, De Palma mu je dao ček od 200.000 $ uz zahvalu što je čekao, na što mu je Hoskins šaljivo odgovorio pitanjem planira li još filmova u kojima ne želi da on glumi.[4]

1988. njegova fantastična komedija Tko je smjestio zeki Rogeru? koju je režirao Robert Zemeckis je bila veliki hit te postala drugi najkomercijalniji film godine,[5] a on je nominiran za Zlatni globus za najboljeg glumca - komedija ili mjuzikl te za nagradu Saturn. Zanimljivo, iako je prihvatio glumiti Super Marija u filmu Super Mario Bros., nije znao da se zasniva na istoimenoj video igri. U intervjuu za The Guardian, izjavio je da je to bila "najgora stvar koju je ikada napravio"[6].

Kasnije je snimio manje popularne filmova, ali neki su ipak bili zapaženi, poput Neprijatelj na vratima i Gđa. Henderson vam predstavlja, za koju je ponovno nominiran za Zlatni globus. Dječji film "Duga" čak je i osobno režirao.

2012. Hoskins je izjavio da je prisiljen prekinuti svoju glumačku karijeru nakon što mu je dijagnosticirana Parkinsonova bolest.[7]

Privatni život[uredi VE | uredi]

Nikada u životu nije pohađao školu glume jer smatra da to mora biti potpuno prirodno.

Iza sebe ima dva braka: prvi s Jane Livesey, sa kojom ima dvoje djece – Alex i Sarah – te drugi s Lindom Banwell, s kojom također ima dvoje djece – Rosa i Jack.

Izabrana filmografija[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Bob Hoskins Biography (1942-)
  2. Guardian intreview - Bob Hoskins
  3. Moline, Karen (1988). Bob Hoskins: An Unlikely Hero. Michigan: Sidgwick & Jackson, 201. ISBN0283995084
  4. IMDb.com, "The Untouchables" (1987), trivia
  5. Who Framed Roger Rabbit (1988). Box Office Mojo. pristupljeno 26. rujna 2012
  6. Guardian intreview - Bob Hoskins
  7. HINA (8. kolovoza 2012). Glumac Bob Hoskins povlači se zbog Parkinsona. Novi List. pristupljeno 26. rujna 2012

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]