Bob Marley

Izvor: Wikipedija
Bob Marley
Bob Marley 1980. godine u Zürichu
Ime u rodnom listuRobert Nesta Marley
Rođen/a6. veljače 1945.
Umro/umrla11. svibnja 1981.
Miami, SAD
Žanr/ovireggae, ska, rocksteady
Zanimanjepjevač, tekstopisac, gitarist
Instrumentvokal, gitara, udaraljke
Djelatno razdoblje1962. – 1981.
Producentska kućaStudio One, Beverley's, Upsetter Records/Trojan, Island/Tuff Gong
AngažmanThe Wailers Band, The Wailers
Internetska stranicawww.bobmarley.com

Bob Marley (rođen Robert Nesta Marley, St. Ann, Jamajka, 6. veljače 1945.Miami, SAD, 11. svibnja 1981.), jamajčanski reggae i ska-pjevač i tekstopisac, glazbena i kulturna ikona Jamajke. Uvjereni rastafarijanac koji je ostavio velik utjecaj na reggae-glazbu svojom duhovnošću.[1]

Životopis[uredi | uredi kôd]

Jedini je reggae-glazbenik koji je postigao status svjetske superzvijezde. Njegov otac Norman Marley bio je bijeli engleski vojnik iz Liverpoola. Odrastao je u sirotinjskom dijelu Kingstona na Jamajci, gdje je otkrio glazbu crne Amerike zahvaljujući američkim radijskim postajama. Nasljeđe ropstva i svijest o afričkoj domovini uvijek se osjećala u njegovoj glazbi, čak i kad je osvojio slušateljstvo Zapada.

Godine 1963. formirana je originalna postava The Wailersa, koju čine Bob Marley, Bunny Livingstone i Peter Tosh. Njihova je prva pjesma (Simmer Down) ujedno i postala hit na Jamajci.

Godine 1966. Haile Sellasie posjetio je Jamajku i tad Bob i ostatak Wailersa prihvaćaju rastafarijansku vjeru. Svojom glazbom nastoje rasprostraniti poruku ljubavi i mira, u rodnoj zemlji Bob postaje prorok, a njegov utjecaj seže i do politike.

Kad je u svibnju 1981. godine Marley umro od raka na nožnom palcu (ozljeda prilikom igranja nogometa), svijet je izgubio zagovornika siromašnih i obespravljenih, kao i jednog od najboljih skladatelja svoje generacije. Bio je prva megazvijezda iz trećega svijeta i učinio je mnogo na oživljavanju oslabljene političke svijesti mladih ljudi, a u nasljeđe je ostavio pjesme koje i danas nadahnjuju glazbenike širom svijeta. Bio je rastafarijanac, jedan od najvećih zagovornika pan-afrikanizma te je pjevao o dokidanju represije.

Nagrade[uredi | uredi kôd]

Izvor[uredi | uredi kôd]

  1. Huffington Post Varun Soni: Bob Marley’s Spiritual Legacy, www.huffingtonpost.com, 7. veljače 2010. (pristupljeno 12. siječnja 2018.)
  2. "Jamaican honour for Marley home", BBC News, 8. veljače 2006.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Wikicitata
Logotip Wikicitata
Wikicitati imaju zbirke citata o temi Bob Marley
Nedovršeni članak Bob Marley koji govori o glazbeniku treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.