Bob Marley

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Bob Marley

Bob-Marley-in-Concert Zurich 05-30-80.jpg

Ime u rodnom listu Robert Nesta Marley
Rođen/a 6. veljače 1945.
Umro/umrla 11. svibnja 1981.
Miami, SAD
Žanr/ovi reggae, ska, rocksteady
Zanimanje pjevač, tekstopisac, gitarist
Instrument vokal, gitara, udaraljke
Djelatno razdoblje 1962. – 1981.
Producentska kuća Studio One, Beverley's, Upsetter Records/Trojan, Island/Tuff Gong
Angažman The Wailers Band, The Wailers
Internetska stranica www.bobmarley.com
Portal o glazbi
Portal o životopisima

Bob Marley (rođen Robert Nesta Marley, St. Ann , Jamajka, 6. veljače 1945. - Miami, SAD, 11. svibnja 1981.), jamajčanski reggae glazbenik.

Životopis[uredi VE | uredi]

Jedini je reggae glazbenik koji je postigao status svjetske superzvijezde. Njegov otac Norman Marley bio je bijeli engleski vojnik iz Liverpoola. Odrastao je u sirotinjskom dijelu Kingstona na Jamajci, gdje je otkrio glazbu crne Amerike zahvaljujući američkim radijskim postajama. Nasljeđe ropstva i svijest o afričkoj domovini uvijek se osjećala u njegovoj glazbi, čak i kad je osvojio slušateljstvo Zapada.

Godine 1963. je formirana originalna postava The Wailersa, koju čine Bob Marley, Bunny Livingstone i Peter Tosh. Njihova je prva pjesma (Simmer Down) ujedno i postala hit na Jamajci.

Godine 1966. Haile Sellasie je posjetio Jamajku i tad Bob i ostatak Wailersa prihvaćaju rastafarijansku vjeru. Svojom glazbom nastoje rasprostraniti poruku ljubavi i mira, u rodnoj zemlji Bob postaje prorok, a njegov utjecaj seže i do politike.

Kad je u svibnju 1981. godine, Marley umro od raka na nožnom palcu (ozljeda prilikom igranja nogometa), svijet je izgubio zagovornika siromašnih i obespravljenih, kao i jednog od najboljih skladatelja njegove generacije. Bio je prva megazvijezda iz trećeg svijeta i učinio je mnogo na oživljavanju oslabljene političke svijesti mladih ljudi, a u nasljeđe je ostavio pjesme koje i danas nadahnjuju glazbenike širom svijeta. Bio je rastafarijanac, jedan od najvećih zagovornika pan-afrikanizma, i pjevao je o dokidanju represije.


Godine 1978. kada su na Jamajci bili veliki politički nemiri, Bob je pokušao pomiriti ljevicu i desnicu te zemlje. Uspio je nagovoriti dva politička rivala da dođu zajedno na pozornicu. To se dogodilo na njegovom političkom koncertu One Love Peace Concert. Tada su pred kraj koncerta Michael Manley (čelnik ondašnje vladajuće Narodne nacionalne stranke) i njegov politički rival Edward Seaga (čelnik oporbene Jamajčanske laburističke stranke), zajedno izašli na pozornicu i stisli jedan drugome ruku..[1]

Što se tiče njegove ozljede nožnog palca , ta ozljeda nije zanemarena, nego rastafarijanska vjera ne dopušta rezanje dijela tijela, a kako bi se ta ozljeda sanirala bilo je potrebno amputirati palac.

Citati[uredi VE | uredi]

Neki Marleyevi citati iz poznatijih pjesama:

"don´t forget your history nor your destiny."

"in the abundance of water, the fool is thirsty."

"the harder the battle the sweet of jah victory."

"open your eyes & look within, are you satisfied with the life you´re living."

"in this great future you can`t forget your past."

"If you get down and quarell everyday, you're saying prayers to the devil, I say."

"Just can't live that negative way...make way for the positive day!"

"One bright morning, when my work is over I will fly away home!"

Nagrade[uredi VE | uredi]

Izvor[uredi VE | uredi]

  1. One Love Peace Concert. Everything2.com, preuzeto 3. listopada 2009.
  2. "Jamaican honour for Marley home", BBC News, 8. veljače 2006.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]