Bogdan Popović

Izvor: Wikipedija
Bogdan Popović

Bogdan Popović
Rođenje 1. siječnja 1864.
Beograd, Srbija
Smrt 7. studenoga 1944.
Beograd, Srbija
Etnicitet Srbin
Polje povijest
Portal o životopisima

Bogdan Popović (Beograd, 1. siječnja 1864.Beograd, 7. studenoga 1944.), bio je srpski književni kritičar i povjesničar.[1]

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođen je 1864. godine u Beogradu. Pošto je završio studij na Velikoj školi u rodnom gradu i pariškom Filozofskom fakultetu, 1893. godine postao je profesor Visoke škole koju je završio, a 1905. godine s prerastanjem Velike škole u sveučilište postao je i sveučilišni profesor. Predavao je francuski jezik, opću povijest, usporednu književnost, teoriju književnosti i estetiku. Tijekom 1914. godine postao je i redoviti član Srpske akademije znanosti i umjetnosti.[2] Njegov brat je akademik Pavle Popović, a djed po majci Stefan Marković.

Književnošću počinje se baviti rano, već s dvadeset godina. Ipak, najbitnije što je učinio je pokretanje najznačajnijeg i svakako najbolje uređenog časopisa - Srpskog književnog glasnika koji je počeo izlaziti početkom 20. stoljeća. Tijekom prvih 14 godina izlaženja ovaj časopis je i kod pisaca i kod običnih čitatelja pojačao izvjesne predstave o književnim uzorima prema najopćim, ali jedinstvenim mjerilima.

Bogdan Popović pokrenuo je i stvaranje PEN kluba, Društva za žive jezike i književnost, Colllegium musicum, Društva prijatelja Francuske. U svom kritičarskom djelu pisao je relativno malo o srpskim književnicima, iako je smatran najbitnijim književnim kritičarem. Njegov odnos prema srpskoj književnosti najvidljiviji je u Antologiji novije srpske lirike koja je izašla prvo u Zagrebu, 1911. godine, a zatim i u Beogradu, 1912. godine. Antologiju odlikuju dobar predgovor, strog izbor pjesama i njihov raspored. U ovom djelu našle su se pjesme stvaratelja od Branka Radičevića do Jovana Dučića. Ipak, antologiji se zajmera to što u nju nisu uvršćeni neki od najznačajnijih pjesnika tog doba. Najpoznatiji primjer je, sigurno, Vladislav Petković Dis.

Poznat je i kao prva ljubav Drage Mašin. Često su se sastajali u klubu književnika, gdje je Draga često navraćala. Меđutim, želje Draginih roditelja odvešće je daleko od Popovića.

Bogdan Popović

Bavio se i likovnom kritikom. Popović je umro 1944. godine.

O osobnosti Bogdana Popovića, njegovom karakteru i stavovima prema književnosti, umjetnosti i životu uopće, naročito je obimno i pažljivo pisao Branko Lazarević, u eseju Bogdan Popović.

Odabrana djela[uredi | uredi kôd]

Nasljeđe[uredi | uredi kôd]

Bogdan Popović se nalazi na popisu Sto najznamenitijih Srba.

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Bogdan Popović na Hrvatskoj enciklopediji, pristupljeno 1. kolovoza 2019.
  2. Životopis na međumrežnoj stranici SANU, (u pismohrani archive.org 4. ožujka 2016.), pristupljeno 7. kolovoza 2019. (srp.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Bogdan Popović