Bojan Tomović

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Bojan Tomović

Bojan Tomović

Bojan Tomović
Rodno ime Bojan Tomović
Rođen/a 25. studenog 1982.
Žanr/ovi turbo folk
Zanimanje glazbenik
Djelatno razdoblje 2005. - danas
Producentska kuća Gold Music
Portal o glazbi
Portal o životopisima

Bojan Tomović (rođen 25. studenog 1982. u Somboru, Srbija, tada Jugoslavija) je poznati srpski i crnogorski turbofolk izvođač.

Životopis[uredi VE | uredi]

Mladost[uredi VE | uredi]

Bojan Tomović rođen je 25. studenog 1982. u Somboru u Vojvodini, odrastao je u Kuršumliji gdje je završio osnovnu i srednju glazbenu školu. 1996, 1997, 1998 Bojan pobjeđuje na putujućem festivalu dječije muzike "Prolećna pesma" i s 14 godina nastupa u beogradskom Domu sindikata, Novosadskom Spensu, Prištini, u Narodnom pozorištu u Užicu, Kladovu, Leskovcu, Jagodini, Boru i Čačku. Osvaja Zlatni Glas Festivala (nagrada za najbolju interpretaciju), nagrade publike, a u to vrijeme autori njegovih pesama su Rade Vučković i Neša Galija. Bliži se toplo leto, Moj deda Solunac, Gramatika neke su od Bojanovih dječijih pesama, zbog kojih je tada bio nagrađivan. Slično kao sa "Prolećnom pesmom", Bojan nastupa i na raznim narodnjačkim festivalima u Somboru, Kuršumliji, Prolom Banji, gdje također pobjeđuje i osvaja nagrade publike.

Početak karijere[uredi VE | uredi]

2002 godine Bojan dolazi u Beograd (Zemun), upisuje turizam i počinje nastupati po Beogradskim splavovima, ali i raznim Vojvođanskim klubovima, u Novom Sadu, Odžacima, Ratkovu, Kuršumliji itd. 2003 i 2004 sve više komponira i piše tekstove za pjesme koje će se naći na njegovom prvom albumu. Krajem 2004 Bojana je u Grandu predstavila Divna Karleuša (radijski voditelj, majka Jelene Karleuše). Bojan se s čelnim ljudima Granda brzo dogovorio o suradnji i sve je bilo spremno za prvi album, trebalo je samo izabrati pjesme, točnije osam najboljih od petnaest, koliko je Bojan spremio za selekciju. Tada su Saša Popović, Bojan i njegov producent Sonja Mitrović Hani izabrali osam najboljih (za pjesmu Na distanci govorili su mu da je ne snima, jer pjesma sigurno neće proći, zbog mnogo teksta, ali ona je kasnije bila najveći hit) i uvrstili ih na Bojanov prvijenac, koji je izašao u travnju 2005.

Album je postigao veliki uspjeh, a hitovi su: S prijateljima na sto, Na distanci, Plava Motorola, Nisam te zaboravio, Ode jedna dođu dve... Uspjehu je doprinio i Bojanov tinejdžerski imidž, ideja Dejana Milićevića. Bojan kreće na svoju prvu promotivnu turneju po Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Austriji, Švicarskoj... Krajem 2005. u Crnoj Gori obara rekorde po posjećenosti nastupa (Bijelo Polje, Nikšić, Pljevlja, Danilovgrad), zatim u Srbiji (Mladenovac, Surdulica, Trstenik, Kruševac, Beočin, Bačka Palanka, Bački Petrovac, Starčevo, Bačka Topola), u Bosni i Hercegovini (Pale, Teslić, Bos. Gradiška), a početkom 2006 održao je veliki koncert u [[Zürich|Zürichu]. Sve to prate i brojne nagrade Oskari Popularnosti u Srbiji, u Bosni, nagrade za otkriće i najbolji album 2005. Iako kreću i tračevi da Bojan nije bio autor svojih pjesama, (kritizira se pjesma "Plava Motorola"), koja je najveći hit te godine,ipak svi hvale hitove Na distanci i Nisam te zaboravio.

Već u lipnju 2006. izlazi drugi Bojanov album, pod nazivom Ko to tamo peva, također u produkciji Granda i studija Pink - Sonje Mitrovic Hani (aranžmani: Dorijan Šetina) i euforija se nastavlja. Pjesme: Ko je taj i Nemoj da me ostaviš ubrzo postaju hitovi, album je duplo tiražniji nego prvi, a o pjesmi Nokia svi pričaju i kritiziraju je, zbog provokativnog teksta (pusti nek se hvali, telefon mu mali), čak je na mnogim radio stanicama bila zabranjena, iako je u emisijama Granda često izvođena, u koreografiji sa Suzanom Mančić. Bojan se ovog puta predstavio u nešto provakativnijem stilu (na naslovnoj strani Scandal-a polu nag), pomalo kontroverznom, ponovo ideja Dejana Milićevića.

U Zemunu, snima spot za pesmu Ko to tamo peva, gde Bojan sa svojim veselim prijateljima trči po Zemunskoj tvrđavi i širi pozitivnu energiju, iako su su snimali cijeli dan, po najvećoj vrućini (lipanj 2006).

Djevojkama se dopala i pjesma Sjaj za usne, koja je diskvalificirana s jednog festivala, iz razloga što Bojan snima za Grand.

Svibnja 2007. promovirao je svoj novi singl, Crnogorsku pjesmu Jela, koja u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini ubrzo postaje mega hit, ali u Srbiji ta pjesma baš i nije najbolje prihvaćena, zbog tamošnje političke situacije (Bojan koji živi u Srbiji pjeva o Crnoj Gori, godinu dana po osamostaljivanju Crne Gore od Srbije). To je mnogima zasmetalo pa je Jela bojkotirana u nekim dijelovima Srbije, čak i zabranjena za emitiranje, što je Bojana rozočaralo, jer je pjesma prije svega ljubavna.

Bojan se na nekoliko mjeseci povlači iz javnosti, odlazi u Kuršumliju i u Crnu Goru. Održava dosta humanitarnih koncerata u Novom Sadu, Temerinu, Beogradu, a za doček 2008. nastupa u Bijeljini na Gradskom trgu, gdje više od 10000 ljudi pjeva s Bojanom njegove najbolje hitove.

Sa novim suradnicima Bojan priprema novi, treći album, čiji se izlazak nekoliko puta odgađao, prvo zbog Bojanovih problema sa sinusima, pa zbog loše političke situacije u Srbiji (veljača 2008), zbog koje je čak Bojan morao izbaciti jednu pjesmu s albuma, koji je konačno izašao u svibnju 2008, ovog puta u izdanju Gold produkcije, koji su Bojanu ponudili najbolje uslove, iako je Bojan nastavio se pojavljivati i u Grandovim emisijama.

Treći album pod imenom Tika tak, donosi nove hitove: Maki, (naročito u Crnoj Gori i BiH), Čuvaj mi je, Bože moj, kao I duetsku pesmu sa Zvezdom Granda, Jovanom Pajić Jugić. Autor pjesme je Bojanov najbolji prijatelj, kompozitor Jovan Peurača, koji je na prošlom Bojanovom albumu napisao hit baladu Nemoj da me ostaviš. Na albumu su još i pesme: Kad budeš htela, Okreni se malo, Jela. Pjesma Jugić nagrađena je za duet godine.

Diskografija[uredi VE | uredi]

Slika Album Godina
Cover s prijateljima na sto.jpg S prijateljima na sto 2005.
Cover ko to tamo peva.jpg Ko to tamo peva (album) 2006.
Cover tika tak.jpg Tika tak 2008.