Breeni

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Translation arrow.svg
Ovaj članak ili dio članka, djelomično ili uopće nije preveden s engleskog jezika.
Slobodno pomozite u prijevodu vodeći računa o stilu i pravopisu. Izvornik se možda nalazi na popisu drugih jezika.

Breeni su izmišljena vrsta u Star Trek svemiru. Spominju se prvi put u 4. sezoni TNG-a koja je objavljena 1990, a pojavljuju 1996. u 4. sezoni DS9-a. U DS9-u su odigrali značajnu ulogu u konačnoj priči te serije, te je u tom razdoblju o njima otkriveno više informacija. Breenski izgled ostaje neotkriven za gledatelje, jer nikada ih nisu vidjeli na ekranu bez kacige. Breeni su ušli u Dominijski savez i poznati su kao vrlo agresivna vrsta.

Breenska konfederacija[uredi VE | uredi]

Vrlo malo je poznato o breenskom društvu i samom ustroju. Ono što je poznato o njima uglavnom dolazi od glasina. Vojska na čelu sa generalom upravlja cijelom breenskom konfederacijom. Na osnovu takvog uređenja društva pretpostavka je da Breeni imaju jak osjećaj privrženosti i odanosti konfederaciji. Sami Breeni su politički neopredijeljeni i pokušavaju se držati što dalje od ostatka kvadranta. Novija povijest, te breenska uloga u dominijskom ratu, otkrila je dodatne detalje o njima. Pridružili su se Dominiju 2373. godine nakon pregovora i obećanja da će im biti ustupljen veliki dio Alfa kvadranta. Ulazak Breena u rat je narušio tadašnji omjer snaga na bojištu. Ono što je preokrenulo vojnu nadmoć u korist Dominija bilo je do tada nepoznato oružje ostatku kvadranta kojim su breenske fregate bile opremljene. Ostali su do samog kraja rata uz Dominij čime su dokazali svoju odanost.

Tehnologija i oprema[uredi VE | uredi]

Razvoj biotehnologije je došao do te razine da su breenski brodovi standardno opremljeni biotehnološkim dijelovima. Breeni koriste i tehnologiju skrivanja svojih brodova (cloak). Tu su tehnlogiju razvili sami, neovisno od Klingonaca i Romulanaca. Samo naoružanje je disruptorskog tipa (disruptor klase III).

Zanimljivosti[uredi VE | uredi]

Telepatske vrste (primjerice Betazoidi) ne mogu čitati niti misli niti osjećanja Breenima.

Poznata je i romulanska izreka: "Nikad ne okreći leđa Breenu."

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]


Starship generic.png Nedovršeni članak Breeni koji govori o Zvjezdanim stazama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.