Prijeđi na sadržaj

Bremerhaven

Izvor: Wikipedija

Bremerhaven (izgovor IPA :[bʁeːmɐˈhaːfən] ), Donjenjemački: Bremerhoben, je grad i morska luka u sjeverozapadnoj Njemačkoj. Zajedno s većim gradom Bremenom, koji se nalazi oko 60 kilometara južnije, Bremerhaven čini saveznu državu Bremen. Njegovo ime doslovno znači bremenska luka.

Grad se nalazi na istočnoj strani ušća rijeke Weser u Sjeverno more. Područje grada predstavlja enklavu države Bremen unutar države Donje Saske.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Grb grada

Bremerhaven je osnovan 1827, iako su naselja na ovom području postojala i znatno ranije. Grad Bremen je te godine otkupio teritorije oko ušća Wesera od kraljevine Hannover. Bremerhaven je tako postao druga luka Bremena. Grad je napredovao kao centar trgovine i emigracije prema Americi. Kraljevina Hanover je 1845. osnovala rivalski grad Geestemünde (od 1927. Wesermünde) odmah pored Bremerhavena. Godine 1939. Bremerhaven je ujedinjen s ovim gradom pod imenom Wesermünde.

Veći dio grada je uništen u Drugom svjetskom ratu, ali su luku savezniici namjerno poštedili da bi im služila nakon rata. Godine 1947. grad je postao dio njemačke savezne države Bremen, i uzeo staro ime Bremerhaven.

Spomenik Johannu Smidtu, osnivaču grada

Gradovi pobratimi[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

http://www.bremerhaven.de/ (njem.) (engl.)

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Bremerhaven