Brgljez kamenjar

Izvor: Wikipedija
Brgljez kamenjar
Brgljez kamenjar
Brgljez kamenjar
Status zaštite
Status iucn3.1 LC hr.svg

Status zaštite: Najmanja zabrinutost (lc)

Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Passeriformes
Porodica: Sittidae
Rod: Sitta
Vrsta: S. neumayer
Dvojno ime
Sitta neumayer
Michahelles, 1830

Brgljez kamenjar (lat. Sitta neumayer) je vrsta ptice iz porodice Brgljeza (lat. Sittidae).[1][2]

Područje rasprostranjenosti u svijetu i RH[uredi | uredi kôd]

Brgljez kamenjar je u Hrvatskoj gnjezdarica, stanarica prisutna tijekom cijele godine. U Europi je još rasprostranjena u jugoistočnoj Europi. Vrstu nalazimo i u Turskoj, Armeniji, Azerbajdžanu, Iranu i Iraku.

Veličina RH populacije[uredi | uredi kôd]

Oko 1000 parova.

Stanište[uredi | uredi kôd]

Ovoj vrsti odgovaraju staništa u mediteranskim predjelima. Kao što i sam naziv vrste kaže, brgljez kamenjar, odabire stjenovita staništa s mnogo sunca, to uključuje stijene i litice (ali ne nad morem), kamenjare i stjenovite obronke. No, tijekom zime obitavat će u drveću ili grmlju.

Fenologija vrste i biologija vrste[uredi | uredi kôd]

Za razliku od brgljeza Sitta europaea, brgljez kamenjar ima žućkastosmeđe obojenje sa svijetlim donjim dijelovima, više smeđe bokove i rep bez bijelih mrlja. Duljina tijela je 13.5 – 14.5 cm, a raspon krila 23 – 25 cm. Gnijezda grade na izoliranom kamenju, na mjestima koja su zaklonjena od kiše. Najčešće je to u potkapinama i pukotinama stijena. Gnijezda mogu graditi čak i u naseljenim građevinama, npr. ispod štokova. Grade gnijezdo od blata, dlaka, životinjskog izmeta i biljnog materijala. U blatu se također nalaze insekti, bobice, perje, itd. Parovi koji se formiraju tijekom jeseni su monogamni te iz sezone u sezonu koriste isto gnijezdo i teritorij. Tijekom inkubacije jaja, koja traje 13 – 15 dana, mužjak hrani ženku. Tijekom sezone ima 2 legla, a u jednom je 8 – 10 jaja.

IUCN kategorija ugroženosti i zakonska zaštita[uredi | uredi kôd]

Brgljez kamenjar prema Crvenoj knjizi ptica Hrvatske (Tutiš i sur. 2013.) ima kategoriju ugroženosti: najmanje zabrinjavajuća (LC) vrsta. Sukladno Zakonu o zaštiti prirode (80/13) i Pravilniku o strogo zaštićenim vrstama (NN 114/13) brgljez kamenjar je strogo zaštićena vrsta u RH.[3]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Brgljez kamenjar
Logotip Wikivrsta
Wikivrste imaju podatke o: Sitta neumayer

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Catalogue of Life. Inačica izvorne stranice arhivirana 24. ožujka 2016. Pristupljeno 7. siječnja 2016. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. HrvEnc
  3. IUCN