Brodac (potok)

Izvor: Wikipedija
Dodaj infookvir "rijeka".
(Primjeri uporabe predloška)

Brodac je potok u sjevernoj Hercegovini, ali s obzirom na duljinu toka može ga se smatrati rječicom. Nalazi se u Rami. Izvire u zaseoku Družnovićima na nadmorskoj visini od 750 m. Relativno čista i hladna voda toka od nekih 5 km gdje se na kraju ulijeva u Ramsko jezero. Na početnom toku je nižeg vodostaja,dok putem raste i postaje najveći potok u Rami. Nažalost,u donjem dijelu je donekle onečišćen nebrigom mještana zbog bacanja otpada. Potok se još 1971. planiralo dodatno poribljavati. Budući da se u njemu ne obavlja prirodno mriještenje kalifornijske i potočne pastrve, ni jezerske pastrve, planiralo se umjetno osigurati uvjete prirodnog mrjestilišta za ove vrste riba. Stručnjaci su planirali na ušće nasuti sitni šljunak.[1] Na Skupštini SRTD “Ramske vode” uvedena je privremena zabrana izlova ribe od zaljev Brodca od mosta uzvodno cijeli Jaklićki potok (Brodac).[2] Brodac se u Ramsko jezero ulijeva s lijeve strane. Izvor Brodca se ne potapa niti u vrijeme maksimalne kote.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. (srp.) Đorđe Kosorić, Dragica Kaćanski i Ismet Veledar: Sadašnje stanje ribarstva ramske vodene akumulacije i dalje mjere unapređenja Croatian Journal of Fisheries : Ribarstvo, sv.26 br.3 lipanj 1971., str. 57
  2. Rama: Na Skupštini SRTD “Ramske vode” privremene zabrane izlova ribe, Ramski vjesnik, 1. ožujka 2017. Pristupljeno 10. ožujka 2018.