Bruno Krajcar

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Bruno Krajcar (Pula, 3. kolovoza 1972.), hrvatski akademski glazbenik, skladatelj i kantautor. Redovni je član Hrvatskog društva skladatelja, Hrvatskog društva glazbenih umjetnika, Hrvatskog novinarskog društva te predsjednik Hrvatske glazbene unije Istarske županije. Već dvadesetak godina radi i kao glazbeni urednik, radijski voditelj i novinar Radio Pule, zatim kao producent, etnomuzikolog, studijski glazbenik te multiinstrumentalist.

Životopis[uredi VE | uredi]

U pulskoj glazbenoj školi "Ivan Matetić-Ronjgov" završava osnovno i srednje glazbeno obrazovanje, instrumentalni i teoretski odsjek gdje kasnije djeluje kao profesor klavira (od 1995. do 1998. godine). Visokoškolski studij nastavlja na Glazbenoj akademiji u Ljubljani gdje je diplomirao na orguljama 1995. godine. Ali, nije ostao u okvirima klasike jer svoj glazbeni izričaj danas temelji na blues, gospel i jazz uzorima u koje ugrađuje tradiciju Istre bilo u vidu izvornog teksta, bilo tradicionalnih instrumenata ili istarsko-primorske ljestvice. Svira više instrumenata, a komponira od svoje desete godine. Prvu je skladbu posvećenu majci zapisao i javno izveo 1982. godine. U ranoj mladosti surađuje sa brojnim glazbenim sastavima i pjevačima kao skladatelj, aranžer, tekstopisac ili instrumentalist. Sa 16 godina započeo je nastupati kao barski pijanist kada i potpisuje prvi profesionalni izvođački ugovor. Autor je oko 400 skladbi (popularne, sakralne, šansone, pjesme za djecu, kazalište, zborove, klape...), a sklada i surađuje sa mnogim eminentnim glazbenicima te nastupa na brojnim festivalima i koncertima u zemlji i inozemstvu (Europa i SAD).

Predsjednik je udruge za očuvanje zavičajne tradicijske kulture "Histriart" u sklopu koje djeluje kao idejni začetnik ili umjetnički ravnatelj smotri kao što su "Maša po starinski" (Sv. Petar u Šumi), "Zarozgajmo na Ćićariji" (Lanišće), "Rakljansko kulturno ljeto – koncerti kod Sv. Agnjije" (Rakalj), "Istarske romantične večeri" (Kršan). Dugogodišnji je član žirija i odbora Smotre narodne glazbe i plesa Istre. Okuplja i glazbeni sastav pod nazivom "Istraditional project". Bruno Krajcar njeguje jedinstveni glazbeni izričaj u kojem spaja naizgled nespojivo, univerzalni glazbeni jezik razumljiv cijelom svijetu sa tradicijskim glazbenim elementima Istre i Kvarnera, svojevrsnim glazbenim unikatom.

Odlikovan je brojnim nagradama, a među brojnim nagradama spomenut ćemo samo neke: dobitnik strukovne nagrade "Status" (HGU) za najinstrumentalista u 2004. godini, godišnju nagradu Hrvatskog društva skladatelja Milivoj Koerbler za 2007. godinu, nagradu Porin 2008. godine za najbolji etno album, nagradu "Istriana" za najglazbenika Istarske županije za 2009. godinu itd.

Nosači zvuka[uredi VE | uredi]

Samostalno kao kantautor do sada objavljuje osam nosača zvuka:

  1. "Živimo ljubav" - 1992.
  2. "Šperanca" - 1996.
  3. "Istra" - 2004.
  4. "Blagoslov" - 2006.
  5. "Mate Balota" - 2008.
  6. "Istrael" - 2011.
  7. "Oči srca" - 2012.
  8. "Live in Pula - Retrospektiva 1982.-2012." - 2012.

Nagrade[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]