Bugari u Urugvaju

Izvor: Wikipedija
Bugari u Urugvaju
Ukupno pripadnika
1.000[1][2]-2.000 (1998.)[3]
Značajna područja naseljavanja
Montevideo
Jezik
bugarski · španjolski
Vjera
kršćanstvo

Bugari u Urugvaju su osobe u Urugvaju s punim, djelomičnim, ili većinskim bugarskim podrijetlom, ili u Bugarskoj rođene osobe s prebivalištem u Urugvaju. Procjenjuje se da u Urugvaju živi oko 1 do 2 tisuće bugarskih iseljenika i njihovih potomaka.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Prvi val imigracije Bugara u Urugvaj dogodio se 1905. godine. Tada se u Bugarskoj Urugvaj predstavljao kao primamljiva južnoamerička zemlja s besplatnim oranicama te sigurnim i dobro plaćenim poslovima. Krajem 1920-ih broj Bugara u Urugvaju se popeo na oko 4.000 ljudi. Oni su uglavnom bili iz Bugarske, ali i iz Makedonije, Trakije, Dobrudže itd.

Većina Bugara se nastanila u Montevideu, ali postoje i značajne zajednice u gradovima Fray Bentos, Punta del Este, Maldonado, Durres i Rocha.

Poznati pripadnici[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Внук на нашенски емигрант ни представя в Уругвай (bug.)
  2. Внук на нашенски емигрант ни представя в Уругвай. monitor.bg. Inačica izvorne stranice arhivirana 4. rujna 2012. Pristupljeno 2. travnja 2016. (bug.)
  3. ??????? ????? - Държавата се е "самоотстранила" от българския национален въпрос (отпечатване). vestnikataka.com (bug.)
  4. Ivan Žurić, Urugvajac bugarskih korijena dolazi iz Domžala kako bi 'spasio' Osijek, goal.com, objavljeno 17. veljače 2016., pristupljeno 8. svibnja 2016.
  5. Darko Ružić, POJAČANJA U OSIJEKU Srbin, dva igrača iz BiH, Bugarin, Urugvajac bugarskog podrijetla i Urugvajac, jutarnji.hr - mrežno izdanje novina Jutarnji list, objavljeno 17. veljače 2015., pristupljeno 8. svibnja 2016.