Burano

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Burano
Burano
Država Flag of Italy.svg Italija
Stanovništvo 2.762 (2010.)
Površina 0,21 km2
Burano na karti Venecijanska laguna
Burano
Burano
Burano na karti Venecijanske lagune

Burano je otok u Venecijanskoj laguni, koji poput Venecije ima kanale koji ga dijele na manje dijelove, dakle, nije jedan otok već arhipelag. Nalazi se pored otoka Torcella u sjevernom dijelu lagune. Danas je najpoznatiji po čipkarstvu i svojim šareno obojanim kućama.

Burano je udaljen 7 kilometera od Venecije, što je 45-minutna vožnja venecijanskim tramvajem - vaporettom. Mostom je povezan sa susjednim otokom Mazzorbom. Ima 2.762 stanovnika (stanje 2010. godine).

Povijest[uredi | uredi kôd]

Otok je vjerojatno bio naseljen još od rimskih vremena. U 6. stoljeću okupirali su ga stanovnici izbjegli iz obližnjeg rimskog grada Altinuma. Postoje dvije priče o tome kako je naselje dobilo ime; po jednoj od njih naselje je osnovao neki Burrian sa svojom obitelji, a po drugoj su prvi doseljenici u Burano došli s malih otoka Buranello, koji su također u laguni, ali pet milja južnije.

Iako se otok ubrzo razvio u uspješno naselje, njime se upravljalo iz obližnjeg Torcella, a nije dobio nikakve privilegije kao obližnji Murano. Važnost otoka i naselja narasla je tek u 16. stoljeću, kada su žene iz Burana počele vesti čipku. To je uskoro postao izvozni venecijanski artikl, koji se prodavao širom Europe. No već u 18. stoljeću počelo je slabiti zanimanje za tu robu. Čipkarstvo u Buranu obnovljeno je tek 1872., kada je otvorena škola čipkarstva.

Znamenitosti Burana[uredi | uredi kôd]

Burano je danas poznat po svojim živo obojanim kućama, u kojima stanuju ili ljetuju brojni umjetnici. Različite boje kućâ predstavljaju razne obitelji. Poznat je i po svojoj crkvi San Martino, sa zvonikom i propovjedaonicom Svete Barbare, te Muzejem i školom čipkarstva.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Burano