Burni galeb

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Burni galeb
Sturmmöwe - Auenlandschaft Hohenrode HA 222 Landkreis Schaumburg.jpg
Status zaštite
Status zaštite: Smanjeni rizik
Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Charadriiformes
Porodica: Laridae
Rod: Larus
Vrsta: L. canus
Dvojno ime
Larus canus
Linnaeus, 1758.

Burni galeb (lat. Larus canus) je vrsta ptica iz porodice galeba.

Izgled[uredi VE | uredi]

Odrasli burni galeb jako liči troprstom galebu. Naraste do 43 cm i dosiže raspon krila od oko 120 cm. Težak je između 300 i 550 gr. Perje im je bijelo, a gornja strana krila je obojena sivo. Vrhovi krila su im obojeni crno-bijelo, dok su kljun i noge zelenkasto žute. Mlade ptice tek u trećoj godini dobivaju te boje. Perje mužjaka i ženki se ne razlikuje. Burni galeb može doživjeti 25 godina. Glasanje im zvuči kao "kieee" ili "kiaaa".

Životni prostor[uredi VE | uredi]

Mladunci burnog galeba

Burni galebovi žive najčešće na obalama mora, a samo rijetko ih se može vidjeti uz obale slatkih voda. Rasprostranjeni su u sjevernoj i srednjoj Europi. Neki burni galebovi provode zimu uz kopnene vode, ili sele u južnu Europu sve do obala sjeverne Afrike.

Ishrana[uredi VE | uredi]

Burni galebovi hrane se u prvom redu ribom. Pored ribe, jedu i crve, kukce, dijelove bilja i otpatke. Kao i obični galebovi, dolaze na smetlišta, zelene površine i polja, i jedu sve što je hranjivo.

Razmnožavanje[uredi VE | uredi]

Spolna zrelost nastula u dobi od tri godine. Vrijeme razmnožavanja proteže se kod burnih galebova od svibnja do srpnja. Burni galebovi gnijezde se u kolonijama. Gnijezdo grade na suhom tlu s malo vegetacije, tako da roditelji imaju otvoren pogled na okolinu. Razmak od gnijezda do gnijezda je između 5 i 20 metara. Ženka polaže najčešće 3 jaja u gnijezdo napravljeno od biljnog materijala. Oba roditelja leže na jajima 23 do 28 dana, dok se mladunci izlegu. U dobi od četiri do pet tjedana mladunci mogu letjeti.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Ostali projekti[uredi VE | uredi]

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se članak na temu: Burni galeb
Wikispecies-logo.svgWikivrste imaju podatke o: Larus canus