Cacadou Look

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Cacadou Look

Tko mari za cari.jpg

Osnivanje1983.
MjestoOpatija
Žanr/ovirock
Djelatno razdoblje1983. - 1991.
Producentska kućaJugoton
Članovi (članice)
Jasmina Simić
Tatjana Simić
Suzi Kožić
Giovanna Kirinić
Alenka Mendiković
Bivši članovi
Sandra Vrančić
Tamara Vrančić
Portal o glazbi

Cacadou Look je ženski rock sastav iz Opatije osnovan 1983. godine. Objavile su dva studijska albuma Tko mari za čari (1987.) i Uspavanka za Zoroa (1989.). Razišle su se 1991. godine nakon koncerta održanog 25. svibnja u Zagrebu[1].

Povijest sastava[uredi | uredi kôd]

Nakon što su od svojih prijatelja posudile instrumente, Jasmina Simić (vokal), Tatjana Simić (bubnjevi), Suzi Kožić (bas-gitara), Sandra Vrančić (gitara) i Tamara Vrančić (klavijature), osnovale su sastav Cacadou 1983. godine u Opatiji. Cacadou je bio ženski sastav koji se sastojao od dva para sestara (Vrančić - Simić) i jedne djevojke (Kožić)[2]. Sastav su osnovale na vrlo neuobičajen način jer niti jedna od njih pet nije znala svirati, već su se u to vrijeme zabavljale s glazbenicima s kojima su odlazile na probe i koncerte. Na tim probama pomalo su učile svirati, a kada je većina muškaraca otišla na odsluženje vojnoga roka, ostavili su im instrumente na kojima su mogle godinu dana vježbati[3]. Prvo zanimanje javnosti ostvaruju sa skladbama "Mutno jutro" i "Izlazim u grad".

U to vrijeme na prostoru bivše države već su postojala dva ženska sastava, Tožibabe iz Ljubljane i Boye iz Novog Sada gdje su sva tri sastava jednom nastupila zajedno[1]. Sandra Vrančić ubrzo nakon osnivanja Cacadoua udaje se za Renata Debeuca, koji je bio bubnjar riječke skupine Fit te se oboje povlače iz glazbe. Umjesto Sandre u sastav dolazi Giovanna Kirinić, koja je već imala glazbenog iskustva ali uskoro nakon toga iz Cacadoua odlazi i druga sestra Tamara Vrančić koja je postala članom sastava Fit, a nakon toga odustaje od glazbe i posvećuje se književnosti. Nakon što su imale velikih problema oko pronalaska nove klavijaturistice na tom mjestu se ustalila Alenka Mendiković.

Sredinom 1980-ih godine u Beogradu je djelovala skupina Kakadu, pa zbog izbjegavanja nesporazuma s istoimenim sastavom mijenjaju ime u Cacadou Look[2]. Upornim vježbanjem i povremenim nastupima te popularnim demo snimkama "Sama" i "Kao pjesma", koje su se vrlo često vrtile na radio postajama, ubrzo potpisuju ugovor sa diskografskom kućom Jugoton. Album Tko mari za čari izlazi 1987. godine i time postaju prvi ženski sastav koji je objavio materijal na prostoru bivše Jugoslavije[3]. Za fotografije na albumu zaslužan je njihov sugrađanin Romano Grozić (kasnije ostvario uspješnu karijeru u modnoj i reklamnoj fotografiji u Italiji). Producenti su bili Husein Hasanefendić (Parni valjak) i Tomo In Der Mühlen (bivši član sastava Karlowy Vary). Kao najveći hit s albuma nametnula se cover skladba "It's So Easy", Buddya Hollya, prevedena na hrvatski kao "Tako lako". Za ovu skladbu snimljen je video uradak u casinu "Rosalia" u Opatiji, a producirao ga je Aleksandar Kostadinov. U to vrijeme mnogi su mislili da su studijske snimke na albumu odsvirali neki drugi iskusniji glazbenici, međutim sve su ih demantirale svojim prvim uživo nastupima, a svakim sljedećim zvučale su sve bolje[2].

Drugi album pod nazivom Uspavanka za Zoroa objavljuju 1989. godine. Producent je bio Ted Hayton (surađivao sa grupama: Art Of Noise, Stranglers, Berlin, Paul Young...). Snimio je i dvije skladbe za englesko tržište kako bi pokušao pridobiti tamošnje izdavače, ali nažalost to mu nije pošlo za rukom. Drugi album donio je nove hitove poput "Baum Bam Bam" i "Baš kao nekad". Također, našla se i još jedna cover skladba Bryana Ferrya, "Let's Stick Together", prevedena kao "Krenite s nama".

Veliki uspjeh drugog albuma otvorio im je vrata za dalje, međutim početak Domovinskog rata omeo ih je u tome, te se Cacadou Look ubrzo raspao.

Posljednji nastup[uredi | uredi kôd]

Cacadou Look je posljednji put nastupio 25. svibnja 1991. godine u Zagrebu. Nakon toga zbog rata sele se u Nizozemsku te se povlače iz glazbenog svijeta. Po povratku u Hrvatsku Jasmina Simić (Rožanić), se udaje, ima troje djece i živi u Opatiji. Tatjana Simić (Prpić), također se udala i živi u Opatiji. Giovanna Kirinić živi u Zagrebu te radi kao pedagoginja u Osnovnoj školi Ive Andrića, a Alenku Mendiković životni je put odnio u Veronu. Suzana Kožić (Banović) živi s obitelji u Amsterdamu i predaje hrvatski jezik.

"Sve smo sretne, bile u braku, razvedene ili solo i redovito se čujemo", govori Jasmina Rožanić te dodaje da se rado prisjećaju vremena kada su svojim nastupima privlačile veliki broj obožavatelja u bivšoj državi[1].

Članice sastava[uredi | uredi kôd]

 • Jasmina Simić (vokal)
 • Tatjana Simić (bubnjevi, prateći vokali)
 • Suzana Kožić (bas-gitara)
 • Tamara Vrančić (klavijature) (1983.–1985.)
 • Sandra Vrančić (električna gitara) (1983.–1984.)
 • Giovanna Kirinić (električna gitara) (od 1984.)
 • Alenka Mendiković (klavijature) (od 1986.)

Festivali[uredi | uredi kôd]

 • 1987. MESAM - Moj car
 • 1989. MESAM - Daj mi sve

Diskografija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

 1. 1,0 1,1 1,2 RiRock.com - Cacadou Look - Promptna reakcija na doll revolution - Objavljeno 14. srpnja 2008. god.
 2. 2,0 2,1 2,2 Koraljko Pasarić, "MALA enciklopedija hrvatske pop i rock glazbe", Nema problema, Rijeka, 1994. godine, str. 75, ISBN 963-6352-00-1 nevaljani ISBN
 3. 3,0 3,1 Petar Janjatović, "Ex YU rock enciklopedija", Čigoja štampa, Beograd, 2007. godine, str. 44, ISBN 978-86-905317-1-4

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]