Casa da Moeda do Brasil

Izvor: Wikipedija
Casa da Moeda do Brasil
Vrsta kovnica novca, tiskara
Osnovana 8. ožujka 1694.
Sjedište Rio de Janeiro, Brazil
Pokriveno područje Brazil, Južna Amerika, Afrika
Proizvodi kovanice, novčanice, putovnice, poštanske marke, mjenice, čekovi
Usluge tiskanje službenih dokumenata i novčarskih vrjednosnica, kovanje novca
Vlasnik brazilska vlada

Casa da Moeda do Brasil brazilska je kovnica novca i tiskara u vlasništvu brazilske vlade i pod administrativnim vodstvom Ministarstva financija. Jedna je od najstarijih postojećih državnih kovnica novca, osnovana 8. ožujka 1694. i od tada neprekidno radi. Sjedište tvrtke nalazi se u Rio de Janeiru, gdje se nalazi i glavna podružnica na površini od 11.000 četvornih metara s tiskarom i kovnicom.

Izdaje kovanice i novčanice brazilskog reala, kao i nekih južnoameričkih i afričkih valuta, jer na prostoru Afrike i Južne Amerike ima vrlo malo kovnica i tiskara odobrenih od strane Svjetske banke. Osim novca, kovnica izdaje i vrijednosne i bankarske papire poput mjenica, čekova i dionica velikih tvrtki. U suradnji s poštanskim službama izdaje i poštanske marke, a u Brazilu je jedna od institucija koja ima pravo izdavanja brazilske putovnice. Do 1980-ih tvrtka je tiskala putovnice i drugih južnoameričkih zemalja.

Budući da se Casa da Moeda bavi i izradnjom medalja, upravo su u ovoj kovnici napravljenje medalje za Olimpijske igre 2016. održane u Rio de Janeiru.[1]

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. www.olympic.org, Međunarodni olimpijski odbor, Inovativni dizajn medalja za Igre 2016. u Rio de Janeiru, objavljeno 15. lipnja 2016., pristupljeno 5. rujna 2016. (engl.)