Putovnica

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Putovnica Republike Hrvatske - prednji vanjski izgled (biometrijska verzija)

Putovnica je javna isprava s elektroničkim nosačem podataka koja se izdaje za neograničen broj putovanja u inozemstvo i kojom se dokazuje identitet i državljanstvo, osim u izuzetnim slučajevima kada se države međusobno bilateralnim sporazumima dogovore ulazak na svoj teritorij s osobnom iskaznicom.[1][2]

Postoji više vrsta putnih isprava, primjerice putovnica, zajednička putovnica, diplomatska putovnica, službena putovnica i putni list.

Diplomatska i službena putovnica izdaju se državnim dužnosnicima, državnim službenicima i drugim osobama radi učinkovitijeg obavljanja državnih poslova i osiguranja njihove zaštite u drugoj državi. Putni list izdaje se građaninu koji boravi u inozemstvu bez putne isprave radi povratka u zemlju.

Neke države izdaju posebne putovnice za maloljetnike koje se nazivaju dječje putovnice.

I neke životinje za prelazak granice moraju imati putovnicu, ovisno o kojim životinjama je riječ. Putovnica se radi ako je riječ o kućnim ljubimcima, domaćim životinjama te udomljenim divljim životinjama. Putovnicu ne smiju imati divlje životinje koje žive i borave u šumama na granici i migriraju, ptice selice, morskim životinjama koji žive u morima i oceanima i sl., jer bi onda bila riječ o udomljenim divljim životinjama.

U Hrvatskoj se putovnica građanima do 21. godine života izdaje na 5 godina, a nakon 21. godine s rokom važenja od 10 godina. U Hrvatskoj se u 19. stoljeću rabio i izraz putnički list.

Putovanje bez putovnice[uredi | uredi kôd]

Hrvatski državljani ne potrebuju putovnicu za putovanje u zemlje Europske unije, te u Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Kosovo, Lihtenštajn, Makedoniju, San Marino, Srbiju i Vatikan, već je dovoljna osobna iskaznica[3]. Za boravak u zemljama članicama Schengena, ali ne i Europske unije (Island, Norveška i Švicarska) putovnica je potrebna iako nema granične kontrole.

Državljani zemalja članica Europske Unije za ulazak u Hrvatsku ne trebaju putovnicu, već je dovoljna osobna iskaznica.

Diplomatska putovnica[uredi | uredi kôd]

Diplomatska putovnica je posebna putna isprava koja se izdaje državnim predstavnicima i drugim osobama kojima je priznat diplomatski status u cilju zaštite i dokazivnja diplomatskog statusa. Diplomatska putovnica izdaje se i osobama koje ne rade u diplomatskoj službi, ali se njihovi zadatci više ili manje izjednačuju sa zadatcima diplomatskog osoblja u užem smislu. Tekst diplomatske putovnice najčešće se razlikuje od teksta obične ili i službene putovnice pa sadrži zamolbu ministarstva vanjskih poslova, u ime poglavara države, da se osobi na koju glasi olakša putovanje i obavljanje službene dužnosti. Diplomatska putovnica se izdaje i državnom poglavaru, predsjedniku vlade, predsjedniku ustavnog suda, predsjedniku parlamenta i članovima parlamenta kad putuju službeno u inozemstvo.[4][5]

Diplomati Ujedinjenih Naroda i specijaliziranih agencija UN-a poseduju posebnu vrstu putne isprave Laissez-Passer'. Takva putna isprava se izdaje sukladno članku VII. Opće konvencije o privilegijama i imunitetima UN iz 1946. godine.

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Putovnica. Leksikografski zavod Miroslav Krleža,. Pristupljeno 22. siječnja 2020.
  2. Putovnica. Proleksis Enciklopedija. (7. listopada 2013.) Pristupljeno 22. siječnja 2020.
  3. Pregled viznog sustava, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske
  4. Diplomatska putovnica. Leksikografski zavod Miroslav Krleža,. Pristupljeno 22. siječnja 2020.
  5. Diplomatska putovnica. Proleksis Enciklopedija,. (30. svibnja 2017.) Pristupljeno 22. siječnja 2020.
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: Putovnica.