Cave Story

Izvor: Wikipedija
Cave Story
ProizvođačDaisuke "Pixel" Amaya
Izdavač(i)nezavisni
Dizajner(i)Daisuke "Pixel" Amaya
Nadnevak izlaska20. prosinca 2004.
Žanr(ovi)akcija/avantura
Način(i) igrejedan igrač
PlatformaWindows, Mac OS X, Linux, PlayStation Portable, Xbox, Game Park Holdings GP2X, (trenutačno se razvija Nintendo DS verzija)
Ulazni uređajitipkovnica, gamepad
Medij(i)besplatni download


Cave Story (japanski: Dōkutsu Monogatari) je besplatna računalna igra izdana u prosincu 2004. za osobna računala. Igru je pet godina dizajnirao i programirao Daisuke Amaya, koji koristi umjetničko ime Pixel. Igra je mješavina akcijske i avanturističke igre, a odlikuje se bogatom pričom. Isprva je igra bila samo na japanskom jeziku, ali nakon što je prevedena na engleski jezik postala je izuzetno omiljena diljem svijeta.

Način igranja[uredi | uredi kôd]

U igri igrač kontrolira lika, koji može trčati i skakati, te pucati iz oružja koja pokupi, a na početku je bez oružja. Postoji 9 različitih oružja od kojih svako funkcionira na jedinstven način, a jedno se može koristiti i kao jetpack. Osim oružja, postoji još mnogo raznih stvari za pokupiti od kojih neke služe za razvoj priče, neke su od praktične primjene, a neke oboje. Iako postoji 9 različitih oružja, igra je složena da je istovremeno moguće imati najviše 5 oružja, jer se do nekih oružja dolazi mijenjanjem za stara, a posjedovanje nekih oružja onemogućuje nabavljanje nekih drugih oružja.

Kroz igru igrač nailazi na razne borbe s bossovima, od kojih svaki napada na jedinstveni način i za svakoga je potrebna drugačija strategija kako bi se lakše došlo do pobjede. Igra ima tri različita završetka, a igrač svojim odlukama kroz igru određuje koji će se od njih dogoditi. Igru je moguće sačuvati samo na mjestima na kojima se nalazi disketa.

Daisuke „Pixel“ Amaya

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]