Cesare Lombroso

Izvor: Wikipedija
Cesare Lombroso

Cesare Lombroso (Verona, 6. studenog 1836.Torino, 19. listopada 1909.), talijanski liječnik, utemeljitelj antropološke teorije kaznenog prava i jedan od utemeljitelja kriminologije.

"Rođeni zločinac"[uredi | uredi kôd]

Uzrok zločina Lombroso je vidio u "degenerativnim tjelesnim pojavama". U djelu Rođeni zločinac (1876.) prvi je ponudio uvid u povezanost patologije i zločina, utjecao na odnos (ne)uračunljivosti i presude, odnosno terapije zločinca, te uveo podjelu zločinaca na one koji zločine čine iznimno i one koji ih opetovano kompulzivno ponavljaju.

Njegovo učenje o rođenom zločincu i tipiziranje osoba predisponiranih za antisocijalnu usmjerenost odbačeni su. Ipak, i danas postoje čak i znanstveni krugovi koji podržavaju Lombrosovu teoriju. Takozvani "lombrosovski tip" osobe je ona koja ima nisko čelo, guste obrve, jaku donju čeljust, sitne oči, jake ekstremitete. Cesare Lombroso, talijanski psihijatar koji je živio na prijelazu 19. u 20. stoljeće, proučavao je tjelesne osobine (naročito glave) osuđenih kriminalaca, te je na temelju rezultata stvorio teoriju o rođenom zločincu.

Nedovršeni članak Cesare Lombroso koji govori o znanstveniku treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.