Prijeđi na sadržaj

Chelsea Manning

Izvor: Wikipedija
Chelsea Manning

Chelsea Elizabeth Manning (rođena kao Bradley Edward Manning), (Crescent, Logan County, Oklahoma, 17. prosinca 1987.) je američka vojnikinja i zviždačica. Deklarira se kao trans žena,[1] što joj je sud odobrio u travnju 2014. godine, zbog priopćenja da se cijeli život osjećala kao žena. Svjetskoj je javnosti omogućila uvid u veliki broj tajnih dokumenata, neke od njih su snimke zračnih udara u Bagdadu i Granai, koje su postale hit na You Tube, objavljivanje 250.000 diplomatskih kablova SAD-a i preko 500.000 vojnih izvještaja iz rata u Iraku i Afganistanu.[2] Većinu ovog materijala je tijekom 2010. godine objavio WikiLeaks ili njegovi medijski partneri. Manning je uhićena u svibnju 2010. i tri godine držana u samici i mučena, a sredinom 2013. godine konačno je osuđena zbog više kaznenih djela na 35 godina zatvora s mogućnosti uvjetnog puštanja nakon 8 godina i otpuštena iz vojne službe.[3]

Predsjednik Barack Obama je na kraju svojeg mandata pomilovao Chelsea Manning i ona je oslobođena 17. svibnja 2017. nakon odsluženih sedam godina zatvora. Savjetnik predsjednika Neil Eggleston izjavio je da je Manning kao i druge osobe koje su pomilovane “osobe koje su naučile da je smo mi narod koji oprašta,” te da im pomilovanje daje drugu šansu da idu naprijed u životu.[4]

Životopis[uredi | uredi kôd]

U Irak je došla godine 2009. kao obavještajna analitičarka i tako stekla pristup tajnim bazama podataka. Tajne materijale je u travnju 2010. počeo objavljivati WikiLeaks i njegovi medijski partneri. Manning je uhićena 27. svibnja 2010. i nakon četiri dana premještena u kamp Arifjan u Kuvajtu.[5][6] Sredinom godine premještena je u mornaričku bazu smještenu u mjestu Quantico u Virginiji. Manning se odvjetniku žalila da tretman u zatvoru shvaća kao kažnjavanje prije samog sudskog procesa. Manning je naime preko tri godine držana u samici, u maloj ćeliji, pod prisnim režimom što je između ostalog uključivalo neprekidnu kontrolu, odnosno tijekom 15 sati dnevno svakih ju je pet minuta kontrolirao stražar i ona mu se morala odazvati.

Manning je osuđena za 22 prekršaja uključujući pomoć neprijatelju, i na osnovi presude je iz samice premještena u zatvor Fort Leavenworth u Kansasu.[7][8] Krivnju je priznala za deset točaka optužnice.[9]

Reakcije na Manninginu sudbinu različite su, od optužbi za veleizdaju do potpuno suprotnih, tako je za vrijeme provedeno u samici dobila nekoliko nagrada, a bila je i nominirana za Nobelovu nagradu za mir. Uvjeti pod kojima je bila zatvorena izazvali su mnoge reakcije, tako da Juan E. Mendez, specijalni izvjestitelj UN, u svojem izvještaju piše da su uvjeti pod kojima je zatvorena "okrutni, neljudski i ponižavajući".[10] Amnesty International je početkom 2011. zatražio od britanske vlade da intervenira pošto je kao dijete Manning bila britanski državljanin, iako je Manningin odvjetnik izjavio da Manning sebe ne smatra britanskom državljankom.[11] Jedan od kontroverznih slučajeva bio je kad je glasnogovornik State Departmenta Philip J. Crowley kritizirao način postupanja s Manning i dva dana nakon toga dao ostavku.[12] 295 akademika (većinom pravnog usmjerenja) potpisalo je pismo u kojem se tvrdi da je ovaj način postupanja protuustavan i izravna povreda Ustava SAD-a.[13] 20. travnja 2013. Manning je premještena u zatvor u Fort Leavenworthu u Kansasu, gdje je dobila ćeliju s prozorom i madracem, i došla u kontakt s drugim zatvorenicima, te joj je dozvoljeno da u svojoj ćeliji drži i neke osobne predmete.[14]

Izvori[uredi | uredi kôd]

 1. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 24. kolovoza 2013. Pristupljeno 24. travnja 2014. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
 2. Leigh and Harding 2011., pp. 194ff, 211.
 3. Tate, Julie. "Judge sentences Bradley Manning to 35 years", The Washington Post, 21. kolovoza 2013.
 4. CBC vijest o pomilovanju
 5. Poulsen and Zetter, 16. lipnja 2010..
 6. Nicks 2012., p. 247.
 7. For the letter from the legal scholars, see Ackerman, Bruce and Benkler, Yochai. "Private Manning’s Humiliation", The New York Review of Books. 5. travnja 2011. (za kasniji ispravak vidi [1]).
 8. Hanna, John. "Manning to Serve Sentence at Famous Leavenworth", Associated Press, 21. kolovoza 2013.
 9. Nicks, 23. rujna 2010..
 10. Pilkington, Ed. "Bradley Manning's treatment was cruel and inhuman, UN torture chief rules", The Guardian, 12. ožujka 2012.
 11. Pilkington, Ed; Chris McGreal & Steven Morris. "Bradley Manning is UK citizen and needs protection, government told", The Guardian, 1. veljače 2011.
 12. Nakashima, Ellen. "WikiLeaks suspect's treatment 'stupid,' U.S. official says", The Washington Post, 12. ožujka 2011.
 13. Oni smatraju da je ovo kršenje prava iz Osmog amandmana koji zabranjuje okrutno i neuobičajeno kažnjavanje, i Petog amandmana koji zabranjuje kažnjavanje bez suđenja. Vidi Ackerman, Bruce and Benkler, Yochai. "Private Manning’s Humiliation", The New York Review of Books. 10. travnja 2011.
 14. Pilkington, Ed. "Bradley Manning's jail conditions improve dramatically after protest campaign", The Guardian, 4. svibnja 2011.