Chikorita

Izvor: Wikipedija
Chikorita

Japansko ime チコリータ, Chikorīta
Redni broj 152
Generacija druga
Vrsta Travnati
Stupanj Elementarni stupanj
Razvio se iz -
Razvija se u Bayleefa
Razvoj stjecanjem iskustva
Visina 0,9 m
Masa 6,4 kg
Sposobnost Bujanje (Overgrow)

Chikorita (チコリータ Chikorīta u prvotnim inačicama na japanskom jeziku) je jedan od 1025 fiktivnih vrsta Pokémon stvorenja iz Pokémon medijske franšize – skupa Pokémon videoigara, animiranih serija, manga stripova, knjiga, igraćih karata i drugih medija kojima je tvorac Satoshi Tajiri – vrijedne nekoliko milijardi dolara. Svrha je Chikorite u videoigrama, animiranoj seriji i manga stripovima, kao i svrha ostalih Pokémona, borba s divljim Pokémonima – neukroćenim stvorenjima koje igrači i likovi pronalaze dok kreću na razne avanture – i pripitomljenim Pokémonima drugih Pokémon trenera.

Etimologija imena[uredi | uredi kôd]

Chikoritino je ime vjerojatno alternativni način pisanja trave cikorija (chicory), sa sufiksom -ita, što označava njenu malu veličinu.

Pokédex podaci[uredi | uredi kôd]

  • Pokémon Gold: Sladak miris nježno struji oko lista na glavi ovog Pokémona. Umiljat je i obožava upijati sunčeve zrake.
  • Pokémon Silver: Listovi nježnog aromatičnog mirisa omogućuju ovom Pokémonu da provjerava vlažnost i temperaturu okoline.
  • Pokémon Crystal: Obožava kupati se u sunčevoj svjetlosti. Ovaj Pokémon koristi list na svojoj glavi kako bi pronašao topla mjesta.
  • Pokémon Ruby/Sapphire: Tijekom borbe, ovaj Pokémon zamahuje svojim listom kako bi protivnika zadržao na sigurnoj udaljenosti. Ipak, oko lista struji ugodan miris koji smiruje Pokémone koji sudjeluju u borbi, stvarajući pritom ugodnu, prijateljsku atmosferu.
  • Pokémon Emerald: Tijekom borbe, ovaj Pokémon zamahuje svojim listom kako bi protivnika zadržao na sigurnoj udaljenosti. Ipak, oko lista struji ugodan miris koji smiruje Pokémone koji sudjeluju u borbi, stvarajući pritom ugodnu, prijateljsku atmosferu.
  • Pokémon FireRed: Listovi nježnog aromatičnog mirisa imaju sposobnost očitavanja vlažnosti i temperature okoline.
  • Pokémon LeafGreen: Sladak miris nježno struji oko lista na glavi ovog Pokémona. Umiljat je i obožava upijati sunčeve zrake.
  • Pokémon Diamond/Pearl: Ovaj Pokémon koristi list na vrhu glave kako bi odredio temperaturu okoline i vlažnost. Obožava se kupati u sunčevoj svjetlosti.

U videoigrama[uredi | uredi kôd]

U igrama Pokémon Gold i Silver te Pokémon Crystal, Chikorita je jedan od početnih Pokémona, tj. jedan od Pokémona s kojim igrač započinje igru. Poké lopta koja sadržava Chikoritu (jedinu u čitavoj igri) nalazi se u laboratoriju profesora Elma u gradu New Bark. Ako igrač odabere Chikoritu, njegov će protivnik ukrasti Cyndaquila. Chikorita će biti na 5. razini, što je slučaj s gotovo svim početnim Pokémonima

U igrama HeartGold i SoulSilver, Chikoritu je moguće pronaći (kao u igrama Pokémon Gold i Silver) unutar laboratorija profesora Elma, kao jednog od ponuđenih početnih Pokémona.

Chikorita je smatrana težim izborom početnog Pokémona, zbog činjenice da prvi, drugi i sedmi Vođa dvorane koriste Pokémone čiji su tipovi u prednosti nad Chikoritinim Travnatim tipom, a Normalni, Duh i Borbeni tipovi Pokémona u trećoj, četvrtoj i petoj dvorani primaju nisu slabi na Travnate napade.

U Pokémon Emerald videoigri, Prof. Birch dopušta igraču da bira između Cyndaquila, Totodilea i Chikorite nakon popunjavanja Hoenn Pokédexa. U Pokémon XD: Gale of Dakness, pobijedivši Mt. Battle, profesor dopušta igraču da izabere Chikoritu s tehnikom Mahnite biljke (Frenzy Plant).

Tehnike[uredi | uredi kôd]

Prirodne tehnike
Tehnika Vrsta tehnike Razina
Obaranje (Tackle) Normalni
Režanje (Growl) Normalni
Oštrica lista (Razor Leaf) Travnati 6
Otrovni prah (PoisonPowder) Otrovni 8
Sinteza (Synthesis) Travnati 12
Odbijanje (Reflect) Psihički 17
Čarobni list (Magical Leaf) Travnati 20
Dar prirode (Natural Gift) Normalni 23
Slatki miris (Sweet Scent) Normalni 28
Lagani zaslon (Light Screen) Psihički 31
Tresak tijelom (Body Slam) Normalni 34
Tjelesni čuvar (Safeguard) Normalni 39
Aromaterapija (Aromatherapy) Travnati 42
Sunčeva zraka (SolarBeam) Travnati 45

Statistike[uredi | uredi kôd]

HP: 45
 
Attack: 49
 
Defense: 65
 
SpAtk: 49
 
SpDef: 65
 
Speed: 45
 

Statistika Special korištena je samo tijekom prve generacije; kasnije je podijeljenja na Special Attack i Special Defense statistike.

U animiranoj seriji[uredi | uredi kôd]

U Pokémon animiranoj seriji, Ash Ketchum uhvati Chikoritu u ranijim epizodama svojih Johto avantura, nakon što je spasi od iznenadne snježne oluje. Chikoritin spol nije izričito napomenut, iako serija podrazumijeva da je Chikorita ženka jer je zatreskana u Asha. Chikorita je veoma nježna i odana, i često Pikachua gleda kao protivnika za Ashovom naklonošću. Možda se baš zbog te naklonosti Chikorita razvija u Bayleef kada se Ash nađe u smrtnoj opasnosti. Iako većina Chikorita ne zna koristiti Šibanje viticom (Vine Whip), bio je to potpisni napad Ashove Chikorite.

Casey i Jackson treneri su koji imaju (ili su imali) Chikoritu kao svoga početnog Pokémona. Jackson je spomenuo da je nekada imao Chikoritu, ali je ona otada evoluirala u Meganiuma. Caseyjina Chikorita, kao i sama Casey, veoma je naklonjena Electabuzz bejzbolskom timu. Liječenje velikog jaza u vezi između Casey i Chikorite (u kojoj je Casey Chikoritu dovela do ruba iscrpljenosti u natjecanju na Buba Pokémone) bilo je njeno razvijanje u Bayleef. Kasnije se razvila u Meganiuma u Caseyjinu posljednjem pojavljivanju u Pokémon animiranoj seriji.