Cyndaquil

Izvor: Wikipedija
Cyndaquil

Japansko ime ヒノアラシ Hinoarashi
Redni broj 155
Generacija druga
Vrsta Vatreni
Stupanj Elementarni stupanj
Razvio se iz -
Razvija se u Quilavu
Razvoj stjecanjem iskustva
Visina 0,5 m
Masa 7,9 kg
Sposobnost Bljesak (Blaze)

Cyndaquil (ヒノアラシ Hinoarashi u prvotnim inačicama na japanskom jeziku) je jedan od 1025 fiktivnih vrsta Pokémon stvorenja iz Pokémon medijske franšize – skupa Pokémon videoigara, animiranih serija, manga stripova, knjiga, igraćih karata i drugih medija kojima je tvorac Satoshi Tajiri – vrijedne nekoliko milijardi dolara. Svrha je Cyndaquila u videoigrama, animiranoj seriji i manga stripovima, kao i svrha ostalih Pokémona, borba s divljim Pokémonima – neukroćenim stvorenjima koje igrači i likovi pronalaze dok kreću na razne avanture – i pripitomljenim Pokémonima drugih Pokémon trenera.

Etimologija imena[uredi | uredi kôd]

Ime Cyndaquil dolazi od kombinacije engleskih riječi "cinder" = pepeo, i "quill" = bodljika, što se odnosi na vatrene bodlje na njegovim leđima. Njegovo ime mogla bi biti dosjetka na englesku riječ "echidna", malenog sisavca s bodljama koji ima neke sličnosti s Cyndaquilom.

Japansko ime Cyndaquila glasi Hinoarashi. Dolazi od japanske fraze "hi no arashi". "Hi" znači vatra, plamen ili buktinja, "no" je posvojna gramatička čestica, i "arashi" znači oluja ili nepogoda. Fraza se može prevesti na hrvatski jezik, te glasi "Vatrena oluja". Istovremeno, to je dosjetka na riječ yamaarashi, vrstu glodavca koja podsjeća na ježa.

Pokédex podaci[uredi | uredi kôd]

  • Pokémon Gold: Plašljiv je i uvijek se sklupča u zaštitno klupko. Ako je napadnut, njegova se leđa rasplamsaju radi zaštite.
  • Pokémon Silver: U normalnim je okolnostima pognut. Ako je ljut ili iznenađen, izbacuje plamenove iz svojih leđa.
  • Pokémon Crystal: Vatra koja plamsa iz njegovih leđa gori snažnije i intenzivnijom toplinom kada je ljut. Plamenovi su oblik zastrašivanja protivnika.
  • Pokémon Ruby/Sapphire: Cyndaquil se štiti izbacivanjem vrućih plamenova iz svojih leđa. Plamenovi su intenzivni ako je Cyndaquil razjaren. No, ako je umoran, plamenovi se tek povremeno pojavljuju uz nepotpuno izgaranje.
  • Pokémon Emerald: Cyndaquil se štiti izbacivanjem vrućih plamenova iz svojih leđa. Plamenovi su intenzivni ako je Cyndaquil razjaren. No, ako je umoran, plamenovi se tek povremeno pojavljuju uz nepotpuno izgaranje.
  • Pokémon FireRed: U normalnim je okolnostima pognut. Ako je ljut ili iznenađen, izbacuje plamenove iz svojih leđa.
  • Pokémon LeafGreen: Plašljiv je i uvijek se sklupča u zaštitno klupko. Ako je napadnut, njegova se leđa rasplamsaju radi zaštite.
  • Pokémon Diamond/Pearl: Plašljive je naravi. Ako je prestrašen, vatra na njegovim leđima plamsa intenzivnije.

U videoigrama[uredi | uredi kôd]

U igrama Pokémon Gold i Silver te Pokémon Crystal, Cyndaquil je jedan od početnih Pokémona, tj. jedan od Pokémona s kojim igrač započinje igru. Poké lopta koja sadržava Cyndaquila (jedinog u čitavoj igri) nalazi se u laboratoriju profesora Elma u gradu New Bark. Ako igrač odabere Cyndaquila, njegov će protivnik ukrasti Totodilea. Cyndaquil će biti na 5. razini, što je slučaj s gotovo svim početnim Pokémonima

U igrama HeartGold i SoulSilver, Cyndaquila je moguće pronaći (kao u igrama Pokémon Gold i Silver) unutar laboratorija profesora Elma, kao jednog od ponuđenih početnih Pokémona.

Cyndaquil je smatran pogodnim izborom početnog Pokémona, zbog prednosti nad određenim dvoranama te ranog razvitka u drugi stupanj evolucijskog lanca.

U Pokémon Emerald videoigri, Prof. Birch dopušta igraču da bira između Cyndaquila, Totodilea i Chikorite nakon popunjavanja Hoenn Pokédexa. U Pokémon XD: Gale of Dakness, pobijedivši Mt. Battle, profesor dopušta igraču da izabere Cyndaquila s tehnikom Eksplozivnog žiga (Blast Burn).

Tehnike[uredi | uredi kôd]

Prirodne tehnike
Tehnika Vrsta tehnike Razina
Obaranje (Tackle) Normalni
Opaki pogled (Leer) Normalni
Dimna zavjesa (SmokeScreen) Normalni 4
Žeravica (Ember) Vatreni 10
Brzi napad (Quick Attack) Normalni 13
Plameni kotač (Flame Wheel) Vatreni 19
Obrambeno kovrčanje (Defense Curl) Normalni 22
Brzi okret (Swift) Normalni 28
Izljev lave (Lava Plume) Vatreni 31
Bacač plamena (Flamethrower) Vatreni 37
Kotrljanje (Rollout) Kameni 40
Dvostruka oštrica (Double-Edge) Normalni 46
Erupcija (Eruption) Vatreni 49

Statistike[uredi | uredi kôd]

HP: 39
 
Attack: 52
 
Defense: 43
 
SpAtk: 60
 
SpDef: 50
 
Speed: 65
 

Statistika Special korištena je samo tijekom prve generacije; kasnije je podijeljenja na Special Attack i Special Defense statistike.

U animiranoj seriji[uredi | uredi kôd]

Cyndaquil se u Pokémon animiranoj seriji pojavljivao mnogo puta, većinom pod Ashovom kontrolom. Njegov se Cyndaquil, u usporedbi s njegovom Chikoritom i Totodileom, ponekad činio slabim i sramežljivim. U početku, trebalo mu je malo vremena da se zagrije prije korištenja Vatrenih napada.

Cyndaquilovo prvo pojavljivanje bilo je u epizodi 143, gdje su se Ash i još jedan Pokémon trener i njegov Sandslash natjecali kako bi uhvatili Cyndaquila. Ash je na kraju pobijedio i spasio Cyndaquila, bacivši Poké loptu na njega nakon još jedne eksplozije Tima Raketa, kada je bio preblizu eksplozije, te ga spasio od ozljeda. Ash je mnogo puta koristio Cyndaquila u Johto borbama, uključujući onu za njegov bedž Dvorane grada Olivinea, protiv Jasmininog Steelixa, kada je i pobijedio. Cyndaquil je trenutačno u laboratoriju Prof. Oaka jer je Ash odlučio tamo ostaviti sve svoje Pokémone, osim Pikachua, prije svojih avantura u Hoennu.