Chontal

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Chontal (Čontal; Yocotan, Yokot'an), indijanski narod iz Tabasca srodan Cholima i Chortima, ali nesrodan istoimenom plemeu poznatom i kao Tequistlatec iz Oaxace.

Ime Čontal dolazi od chontalli, dobili su ga od Asteka u čijem jeziku nahuatl označava 'strance' , dok oni sami sebe nazivaju Yokot'anob ili Yocotan, Yokot'an, 'oni koji govore yoko ochoco (chontal)' .

Jezik Chontala pripada podskupini chol čiji se predka naziva proto-čolski. Plemena koja su razvila svoje jezike iz proto-čolskog su Cholti (nestali u hispansko doba), Chorti, Chol i Chontal Yocotan.

U prošlosti su Čontali živjeli u dvije regije poznate kao Acalan (a nazivani su Mactun) i Chontalpa, u kojima su se nalazila većina čontalskih gradova. Ostala naselja nalazila su se uz obalu i duž rijeka.

Acalan je opisan u dokumentu Maldonado-Paxbolon Papers. Nalazio se uz Río Candelaria, koja utjeće u Laguna de Términos, na području države Campeche. Imala je 76 gradova i naselja, i bila je najnaseljenija čontalska provincija. Chontalpa i Tabascu imala je 23 grada u kojima se govorio čontalski.

Točna populacija Chontala nije poznata jer u popisima koje provodi Meksiko nisu navedena djeca do pet godina, kao ni hispanojezični Indijanci. Bez ovih navedenih skupina 1990. popisano ih je 30,143; 55,000 (1995) [1]. Oni danas žive poglavito u općinama Centla, Macuspana, Nacajuca i Tacotalpa.

Chontali su agrikulturan narod koji danas živi od obrade zemlje. U svojim vrtovima za vlastite potrebe sade kukuruz, grah i tikve, dok je suvremeno komercijalno poljoprivredno gospodarstvo uglavnom ograničeno na proizvodnju tropskih i suptropska kultura, kao što su kakao, šečerna trska i banana, a iz komercijalnih razloga bave se i uzgojem stoke. Značajan je i komercijalni ribolov (škampi). Od 1950.-tih za Tabasco je veoma značajna eksploatacija nafte i prirodnog plina, pa je shodno tome i chontalska zajednica u mnogo mnogo boljem položaju od ostalih majanskih skupina Meksika [2].

Religija suvremenih Čontala je katolička, a katolička crkva najvažnija je građevina. Svaki grad ima nekog svog sveca-zaštitnika.

Izvori[uredi VE | uredi]

Literatura[uredi VE | uredi]

  • France Vinton Scholes, Maya Chontal Indians of Acalan-Tixchel

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]