Chu (država)

Izvor: Wikipedija
Država Chu

楚國
Chǔ Guó

Kraljevina

1030. pr. Kr.223. pr. Kr.
Lokacija Države Chu
Lokacija Države Chu
Država Chu oko 260. pr. Kr.
Glavni grad Dan Yang (丹陽) od 1030.-680. pr. Kr.
Ying (郢) od 680.-278. pr. Kr.)
Shouchun od 241.-224. pr. Kr.
Jezik/ci starokineski
Religija šamanizam i taoizam
Vlada
Povijest stari vijek
 - Osnovana Xiong Yi za vrijeme vladavine kralja Chenga od Zhoua 1030. pr. Kr.
 - osvojio je Qin Shi Huangdi, osnivač Kineskog Carstva 223. pr. Kr.
Valuta kineska kovanica
Defining Chu: Image And Reality In Ancient China, ur. Constance A. Cook i John S. Major, ISBN 0-8248-2905-0 (engl.)

Chǔ (楚|楚) je bilo kraljevstvo na području današnje srednje i južne Kine u Razdoblju proljeća i jeseni (722. – 481. pr. Kr.) i ci kod Chengpua. Chu je snagu očuvala i u Razdoblju zaraćenih država (481. – 221. pr. Kr.). Vladajuća dinastija je imala prezime mi (芈), i ime klana xiong 熊, te prvotno imala plemićki status zi, koji otprilike odgovara zapadnjačkom rangu nadvojvode ili bana.

Izvorno se zvala Jing (荆|荆) potom kao Jingchu (荆|荆 楚|楚). Na vrhuncu moći, kraljevstvo Chu je držalo širok teritorij koji je pored Hubeija uključivao i današnje kineske pokrajine Hunan, Chongqing, Henan, Šangaj i dijelove Jiangsua. Glavni grad Chua je bio u Yingu (郢|郢), oko suvremenog Jingzhoua u pokrajini Hubei.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Područje Hubeija je nastanjivao drevni narod Chu, po kome je država i dobila ime. Njezini prvi vladari su bili plemići (zi) klana xiong (熊), povezani s istočnom dinastijom Chou. Naime, zemljište im je darovao sam kralj Cheng od Zhoua.

U povijesnom razdoblju Proljeća i Jeseni, Kraljevstvo Chu se istaklo sposobnošću aneksije manjih država, pa je s vremenom počela ugrožavati druge kineske države na sjeveru. Pohod Chua je privremeno zaustavljen u velikoj bitci kod Chengpua. Chu je snagu očuvala i u razdoblju Zaraćenih država, ali joj je u 4. stoljeću pr. Kr. moć počela slabiti. Godine 223. pr. Kr. je kao posljednja država pala pod vlast države Qin, čime je konačno ujedinjeno Kinesko Carstvo.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  • So, Jenny F., Music in the Age of Confucius, ISBN 0-295-97953-4
  • Cook, Constance. Death in Ancient China: The Tale of One Man's Journey. Leiden: Brill, 2006 ISBN 90-04-15312-8