Prijeđi na sadržaj

Cirkulacija

Izvor: Wikipedija

Cirkulacija (lat. circulatio: kruženje) može biti:

  • cirkulacija je općenito optok, optjecaj, kružno gibanje, kolanje (krvi, zraka, novca i slično); optjecaj, kolanje robe, novca, vrijednosnica tijekom poslovnih transakcija u poduzeću i u gospodarstvu. Glatko odvijanje cirkulacije osigurava nesmetano funkcioniranje gospodarstva i njegov brži razvoj. Na cirkulaciju bitno utječe i državna regulativa koja postavlja pravni okvir za brze i sigurne transakcije.[1]
  • atmosferska cirkulacija je opći naziv za gibanje zraka u atmosferi bez obzira na vodoravne ili okomite razmjere. Strujanje zraka je prirodni mehanizam kojim se nastoje izjednačiti razlike u temperaturi i tlaku zraka. Cirkulacija atmosfere se odvija u okviru svjetskih strujnih sustava, prenoseći toplinsku energiju od ekvatorskog područja prema polovima. Postoje 3 osnovne meridionalne cirkulacijske ćelije na sjevernoj i južnoj Zemljinoj polutci, koje su određene prijenosom energije kao i Coriolisovim učinkom: Hadleyeva ćelija, ćelija umjerenih zemljopisnih širina ili Ferrelova ćelija i polarna cirkulacijska ćelija.
  • prirodna cirkulacija nastaje, na primjer, kod centralnog grijanja zbog razlike gustoće toplije i hladnije vode ili prisilna cirkulacija s pomoću crpke (pumpe).
  • cirkulacija krvi izražava se kao krvotok.
  • cirkulacija u financijama obično označuje optjecaj novca.
  • termohalinska pokretna traka ili termohalinska cirkulacija je oceanografski naziv za kombinaciju morskih strujanja koji povezuje četiri od pet oceana i pri tome se objedinjuje u jedinstveni optok svjetskih razmjera.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. cirkulacija. Hrvatska enciklopedija. Leksikografski zavod Miroslav Krleža. 2018.
HE
Dio sadržaja ove stranice preuzet je iz mrežnog izdanja Hrvatske enciklopedije i nije slobodan za daljnju upotrebu pod uvjetima Wikipedijine licencije o sadržaju. Uvjete upotrebe uz dano nam pojašnjenje pogledajte na stranici Leksikografskog zavoda
Ovo je razdvojbena stranica.
Pomaže u orijentaciji tako da popisuje sve stranice koje dijele isti naslov. Ako Vas je poveznica iz nekoga članka poslala ovamo, možda biste željeli vratiti se i ispraviti ju da pokazuje izravno na željenu stranicu.