Constance Markievicz

Izvor: Wikipedija
Constance Markievicz

Constance Georgine Markievicz, grofica Markievicz (4. veljače 1868.15. srpnja 1927.) irska političarka članica Sinn Feina i Fianna Faila, revolucionarna nacionalistkinja, sufražetkinja i socijalistkinja.

Constance je rođena 1868. godine kao Constance Georgine Gore-Booth u londonskoj ulici Buckingham Gate. Otac joj je bio artički istraživač Sir Henry Gore-Booth. Imala je jednu mlađu sestru Evu Gore-Booth pjesnikinju, dramatičarku i aktivisticu. U Parizu je upisala prestižnu Académie Julian gdje je upoznala svog budućeg muža, grofa Kazimierza Dunina-Markiewicza umjetnika iz bogate poljske obitelji koja je u vlasništvu imala zemljište u današnjoj Ukrajini.[1] Par se vjenčao 1900. godine a 1901. dobio je svoje prvo i jednino dijete djevojčicu Maeve.[2] Osim Maeve Constance se skrbila i za Nicolasa sina grofa Kazimierza Markiewicza iz prvog braka kojeg je prihvatila kao vlastita sina.

Godine 1908., Markievicz se aktivno uključila u nacionalističku politiku u Irskoj. Priključila se Sinn Feinu i Inghinidhe na hÉireannu revolucionarnom ženskom pokretu koji je osnovala glumica i aktivistica Maud Gonne. S kojom je nastupila u nekoliko predstava u novoosnovanom kazalištu Abbey, instituciji koja je igrala važnu ulogu u usponu kulturnog nacionalizma.

Godine 1909. tokom posjete George V. Irskoj prosvjedovala je protiv posjeta te je osuđena na jedan mjesec zatvora. U sljedećim godinama sudjelovala je u mnogim prosvjedima i aktivnostima zbog čega je bila ponovo u zatvoru.

U prosincu 1918. izabrana je kao prva žena britanskog Donjeg doma, iako nije uzela svoje mjesto te je s drugim članovima Sinn Feina formirala prvi saziv Dáil Éireanna donjeg doma irskog parlamenta. Također je bila jedna od prvih žena u svijetu koja je bila ministrica, Constance je bila ministrica rada od 1919. do 1922.[3]

Nakon što ja napustila vladu u siječnja 1922., zajedno s Eamonom de Valerom i drugima zbog nezadovoljstva potpisivanjem Anglo-irskog sporazuma. Na izborima 1922. nije izabrana u parlament, ali je u lipnja 1927. kao kandidata nove Fianna Fail stranke. Umrla je samo pet tjedana kasnije, prije nego što je ona mogla sjesti na svoje mjesto u parlamentu.[4]

Umrla je u dobi od 59 godina, na sahranu su došli muž, kćer i posinak. Pokopana je na groblju Glasnevin u Dublin. Éamon de Valera vođa Fianna Fail držao je pogrebni govor.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvor[uredi | uredi kôd]

  1. Constance Markievicz: The Countess of Irish Freedom. The Wild Geese today. Inačica izvorne stranice arhivirana 5. svibnja 1998. Pristupljeno 14. listopada 2012.
  2. Constance Georgine Gore-Booth. The Lissadell Estate. Inačica izvorne stranice arhivirana 18. studenoga 2007. Pristupljeno 8. kolovoza 2011.
  3. Alexandra Kollontai was People's Commissar (Minister) for Social Welfare of Soviet Russia from 1917 to 1918.
  4. Countess Constance Georgina de Markievicz. Oireachtas Members Database. Pristupljeno 22. ožujka 2009.