Crkva Presvetog Trojstva (Donja Stubica)

Izvor: Wikipedija

Crkva Presvetog Trojstva je rimokatolička crkva u općini Donja Stubica, zaštićeno kulturno dobro.[1]

Opis dobra[uredi | uredi kôd]

Trobrodna crkva smještena u centru naselja, pravilno orijentirana, glavnim pročeljem okrenuta prema parku. Sjeverno od svetišta nalazi se sakristija, a na zapadnom dijelu cijelom širinom proteže se pjevalište. Poligonalno svetište iz 15. st. najstariji je dio crkve, a na trijumfalnom luku otkrivene su i gotičke freske. U središnjoj osi klasicističkog pročelja nalazi se masivni zvonik s neorenesansnom kapom. Inventar crkve sastoji se od glavnog oltara, dva bočna oltara, dviju propovjedaonica, klupa, klecala i orgulja. Osim što pripada najkvalitetnijim zagorskim gotičkim crkvama, jedan je od rijetkih primjera baroknih trobrodnih crkava SZ Hrvatske.

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Pod oznakom Z-2360 zavedena je kao nepokretno kulturno dobro - pojedinačno, pravnog statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificirano kao "sakralna graditeljska baština".

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Župna crkva Presvetog Trojstva Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Sadržaj preuzet uz dopusnicu. Pristupljeno 9. studenog 2020.
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (https://min-kulture.gov.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.