Crkva Sv. Križa (Križ)

Izvor: Wikipedija

Crkva Sv. Križa rimokatolička je crkva u mjestu Križu i zaštićeno kulturno dobro.[1]

Opis dobra[uredi | uredi kôd]

Crkva Sv. Križa smještena u središtu naselja izvorno je srednjovjekovna građevina, a primjer je crkve gotičkih karakteristika zidane opekom i prvobitno neožbukane. Unatoč obnovi i barokizaciji na prijelazu iz 17. u 18. st., srednjovjekovni sloj sačuvan je u punoj elevaciji obodnih zidova te na većem dijelu zvonika. Stoga je gotovo u cijelosti sačuvan izvoran izgled eksterijera sa zidovima poduprtim kontraforama i nizom lezena koje formiraju slijepe arkade, dok je unutrašnjost poprimila barokni karakter. Crkva je jednobrodna građevina pravokutnog tlocrta s poligonalno zaključenim svetištem, sakristijom, zvonikom uz sjeverni zid broda i trijemom. U cijelosti je svođena, a ima vrijedan barokni inventar. Jedna je od najznačajnijih sakralnih građevina Zagrebačke županije.

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Pod oznakom Z-1895 zavedena je kao nepokretno kulturno dobro - pojedinačno, pravna statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificirano kao "sakralna graditeljska baština".[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Crkva Sv. Križa Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Sadržaj preuzet uz dopusnicu. Pristupljeno 12. lipnja 2020.
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (https://min-kulture.gov.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.