Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije (Tuhelj)

Izvor: Wikipedija

Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije je rimokatolička crkva u općini Tuhelj zaštićeno kulturno dobro.[1]

Opis dobra[uredi | uredi kôd]

Župna crkva nalazi se u središtu mjesta, podno brijega na kojemu je župni dvor. Tlocrtnu osnovu crkve čine kvadratni zvonik iz kojeg se ulazi u pravokutnu lađu, na koju se veže svetište s trostranim zaključkom. Sjeverno je smještena sakristija. Glavnim pročeljem dominira masivan zvonik podijeljen na pet katova. Župna crkva u Tuhelju primjer je sakralne arhitekture na kojoj se iščitavaju promjene stilova, od najstarijeg gotičkog u svetištu, preko baroknog do neogotičkih intervencija s kraja 19. st. Jednokatni župni dvor glavnim je pročeljem gleda prema crkvi. Ispod cijele zgrade se proteže podrum svođen češkim kapama. Istaknutim položajem, s crkvom župni dvor čini skladnu mikrourbanu cjelinu.

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Pod oznakom Z-2226 zavedena je kao nepokretno kulturno dobro - pojedinačno, pravnog statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificirano kao "sakralna graditeljska baština".

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije i župni dvor Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Sadržaj preuzet uz dopusnicu. Pristupljeno 6. studenog 2020.
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (https://min-kulture.gov.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.