Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije (Zlatar)

Izvor: Wikipedija

Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije je rimokatolička crkva u gradu Zlataru.

Opis[uredi | uredi kôd]

Današnja crkva rezultat je dviju pregradnji starije crkve iz 17. stoljeća: prve iz 18. stoljeća, kada je dogradnjom tornja, broda, sakristije i dvije bočne kapele crkva dobila oblik grčkog križa što je njezina posebnost te druge velike obnove pod vodstvom Hermana Bolléa u 19. st. prilikom koje je srušena stara sakristija s južne te sagrađena nova na sjeveru i kada su prigrađene prostorije sa svake strane ulaza u crkvu. Unutrašnjost crkve oslikana je prizorima iz Marijinog života koje je 1934. izveo J. Andres. Inventar je iz 18. i 19. stoljeća od čega je najvredniji zrelobarokni glavni oltar J. Holzingera, koji ide u red najistaknutijih djela baroknog kiparstva Hrvatskog zagorja.[1]

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Pod oznakom Z-2220 zavedena je kao nepokretno kulturno dobro - pojedinačno, pravnog statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificirano kao "sakralna graditeljska baština".

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Sadržaj preuzet uz dopusnicu. Pristupljeno 9. studenog 2020.
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (https://min-kulture.gov.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.