Crkva i samostan sv. Nikole u Komiži

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Church in Komiža, Croatia 1.jpg

Crkva i samostan sv. Nikole u Komiži katolička je crkva u gradu Komiži i zaštićeno kulturno dobro.[1]

Opis dobra[uredi | uredi kôd]

Nekadašnji benediktinski samostan sa crkvom sv. Nikole i romaničkim fortifikacijama izgrađen je u 13.st. iznad Komiže, na brežuljku koji dominira komiškim zaljevom. U 16. i 17. st. crkva je dograđena i barokizirana, a cijeli je sklop utvrđen bastionom. U interijeru peterobrodne crkve nastale povezivanjem bočnih kapela ističu se drveni i mramorni oltari, a posebice su očuvane nadgrobne ploče. Kasnobarokni zvonik koji nadvisuje glavno pročelje sagrađen je na romaničkoj kuli. Crkva je građena fino obrađenim bijelim klesancima, dok je barokna utvrda iz pravilnih klesanih blokova crvenkastog konglomerata – breče.

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Pod oznakom Z-5861 zavedena je kao nepokretno kulturno dobro - pojedinačno, pravna statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificirano kao "sakralna graditeljska baština".[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. 1,0 1,1 Komiža, Spomenički sklop crkve i samostana sv. Nikole Mustera Ministarstvo kulture RH. Pristupljeno 10. srpnja 2020. Sadržaj preuzet uz dopusnicu.
Cro semicolon plain.svg  
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (http://www.min-kulture.hr/).  Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo_kulture_Republike_Hrvatske.
Dopusnica nije važeća!
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.