Crkva sv. Anselma i Marcele

Izvor: Wikipedija


Crkva sv. Anselma

Župna crkva sv. Anselma i Marcele je sagrađena u 6 stoljeću u Ninu u Zadarskoj Županiji.[1]

Opis[uredi | uredi kôd]

Župna crkva svetog Anselima i Marcele sagrađena je u centru Nina u 6 stoljeću. Obnovljena 1070 godine za vladavine kralja Zvonimira. U povijesti crkva je uništavana više puta, zadnja obnova je bila u 18 stoljeću, što joj daje današnji izgled. Kapela sv. Marcele se naslanja na crkvu s bočne strane zvonika, zove se Gospa od Zečeva, datira iz 15 stoljeća. U kapeli se nalazi kip Gospe s božanskim djetetom. U unutrašnjosti kapele se nalazi nadgrobna ploča ninskog biskupa, renesansni rad Jurja Divnića. Kip je prenesen u Zadar 1646.pod navalom Mlečana, i 10 godina kasnije je vraćen u kapelicu gdje je i danas. Zvonik crkve je zapadno od crkve nekadašnje katedrale, izgrađen od klesanog kamena. Pretpostavlja se da zvonik datira iz 13 stoljeća, rekonstruiran u 17.stoljeću.

U Ninu se posebno slavi Majka božja, koja se štuje kao Gospa od Zečeva, danas je Gospino proštenje nadbiskupije Zadarske. [2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Evo tko su bili sv. Marcela i sv. Anselmo i zašto se obilježavaju ovaj vikend u Ninu. Zadarski list. 22. kolovoza 2018. Pristupljeno 12. ožujka 2022.
  2. admin. 18. veljače 2011. Crkva (katedrala) sv. Anselma u Ninu | Zadarska nadbiskupija. Inačica izvorne stranice arhivirana 18. lipnja 2021. Pristupljeno 13. ožujka 2022.