Crkva sv. Ivana Krstitelja u Okrugu Donjem

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Crkva sv. Ivana Krstitelja, crkva u Okruku Donjem, općina Okruk, zaštićeno kulturno dobro[1][2][3]

Opis dobra[uredi VE | uredi]

Vrijeme nastanka: od 1600. do 1700. godine. Jednobrodna crkva sv. Ivana Krstitelja s pravokutnom apsidom, skromnih dimenzija, podignuta je na jugozapadnom dijelu otoka Čiova u selu Okrug Donji, vjerojatno u 17. stoljeću. Crkva je pravilne orijentacije, istok-zapad. Građena je klesanim kamenom s dvostrešnim krovom i pokrivena kupom kanalicom dok je pokrov apside od kamenih ploča. Na glavnom pročelju nad ulaznim vratima s profiliranim nadvratnikom nalazi se rozeta, a u istoj osi zvonik na preslicu. Sjeverno i južno pročelje imaju po jedan lučno zaključen prozor s kamenim okvirima. Unutrašnjost crkve je djelomično ožbukana, u apsidu je smještena dobro očuvana oltarna pala s prikazom Krštenja Kristova a ispred nje jednostavan oltar.[1]

Zaštita[uredi VE | uredi]

Pod oznakom P-5329 zavedena je kao nepokretno kulturno dobro - pojedinačno, pravna statusa preventivno zaštićena kulturnog dobra, klasificirano kao "sakralna graditeljska baština". Nije pod UNESCO-vom zaštitom. [2]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. 1,0 1,1 Kulturna dobra općine Okrug Bus.hr. nedatirano. Pristupljeno 30. lipnja 2020.; tekstovi o ostalim dobrima na toj stranici istovjetni su sa podatcima na stranicama Ministarstva kulture RH.
  2. 2,0 2,1 Pretraživanje kulturnih dobara Ministarstvo kulture RH. Pristupljeno 30. lipnja 2020. Sadržaj preuzet uz dopusnicu.
  3. http://www.min-kulture.hr/default.aspx?id=6212&IsItSearchRegistar=yes&free=&kat_opcina=&kat_cestica=&klasifikacija=-1&naziv=&smjestaj=&opcina=&zupanija=&vrsta=NEP(P)&unesco=&vrsta_zastite=za%c5%a1ti%c4%87eno+kulturno+dobro&Page=1 Preuzeto 31. kolovoza 2017.