Crkva sv. Jurja na Putalju

Izvor: Wikipedija
Crkva sv. Jure na Putalju
Crkva sv. Jure na Putalju
Crkva sv. Jure na Putalju
Lokacija Kaštel Sućurac
Godine izgradnje 9. stoljeće
Religija rimokatoličanstvo
Patron sveti Juraj
Arhitektonski stil predromanika

Crkva svetog Jurja u Putalju, poviše Kaštel Sućurca je zadužbina hrvatskog kneza Mislava (835. – 845.), koji ju je dao sagraditi 839. godine.[1] Ime Kaštel Sućurca izvodi se iz imena crkve.

Knez Mislav je dao sagraditi svoju zadužbinu na kraljevskoj zemlji (territorium regale) i poklonio joj je posjede u Lažanama i Tugarima u Poljicama, o čemu svjedoči potvrda stečenih prava koje je potvrdio njegov nasljednik, knez Trpimir (845. – 864.) u darovnici napisanoj 4. ožujka 852. godine u vladarskom dvoru u Bijaćima kod Trogira.[1] Crkva je bila predana pod ingerenciju splitskog nadbiskupa, što je osporio ninski biskup Adelfred, zbog čega je knez Muncimir (892. – 910.) u crkvi svete Marte u Bijaćima, 892. godine izdao novu povelju u korist Splitske nadbiskupije.

Predromanička crkva sv. Jurja porušena je u 17. stoljeću, a sačuvana je kasnosrednjovjekovna apsida, koja je obnovljena i ugrađena u novu crkvu nadograđenu 1927. godine.[1]

Vidi[uredi | uredi kôd]

Bilješke[uredi | uredi kôd]

  1. a b c Arheološki lokaliteti: Sv. Juraj na Putalju
  2. a b c https://hrcak.srce.hr/file/244892 Starohrvatsko groblje na položaju Svećurje u predjelu Rudine u Kaštel Novom] Starohrvatska prosvjeta III. serija - svezak 42/2015.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


P religion world.svg Nedovršeni članak Crkva sv. Jurja na Putalju koji govori o religiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.