Sveti Juraj

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Sveti Juraj
Sveti Juraj
Rođen 280.
Lod
Preminuo 23. travnja 303.
Nikomedija
Kanoniziran prije kongregacije
Slavi se u Rimokatolička Crkva
Pravoslavna Crkva
Anglikanska Crkva
Luteranska Crkva
Istočne katoličke Crkve
Istočne pravoslavne Crkve
Spomendan 23. travnja
Disambig.svg Ovo je glavno značenje pojma Sveti Juraj. Za druga značenja, pogledajte Sveti Juraj (razdvojba).
Disambig.svg "Sveti Jure" preusmjerava ovamo. Za najviši vrh Biokova, pogledajte Sveti Jure (Biokovo).

Sveti Juraj (lat. Georgius; Lod, 280. – 23. travnja 303.), kršćanski svetac i jedan od najslavnijih kršćanskih mučenika Istočne i Zapadne Crkve.[1] Njegovo štovanje je rasprostranjeno širom Europe, a neke ga zemlje štuju kao sveca zaštitnika. Već u 4. stoljeću izgrađene su crkve u Siriji posvećene njemu.[2] U Carigradu mu je crkvu dao podignuti rimski car Konstantin I. Veliki.

Životopis[uredi VE | uredi]

Njegov otac Geroncije je bio rimski vojnik, potomak plemenitaške obitelji.[3] Poslije očeve smrti s majkom odlazi u Palestinu, gdje stupa u vojsku i uskoro postaje kršćaninom. Zbog svojih religijskih uvjerenja dolazi u sukob sa zapovjednim strukturama u vojsci. Ubijen je za Dioklecijanovog progona kršćana 303. godine.

Po predaju, u jezeru u blizini grada Loda, u Palestini, živio je zmaj, koji je mještanima obližnjeg grada stvarao brojne neprilike. Zmaj je često izlazio iz jezera i proždirao ljude koji bi se našli u blizini jezera, a pored toga, imao je i otrovan zadah od koga su se ljudi razboljevali i često i umirali. Narod ovog kraja se obratio svom vladaru za pomoć ali im je on zapovjedio, kako bi se riješili svojih problema sa zmajem, da svakog dana na obali jezera žrtvuju po jedno dijete. Narod to prihvati i od sutrašnjeg dana započne žrtvovanje djece.

Svakog jutra je po jedno dijete bilo ostavljano kraj jezera i ubrzo i proždirano. Na kraju je došao red i na kćerku tog vladara, jedinicu, koju okitiše i pripremiše za žrtvu zmaju. Dok je uplakana djevojka stajala kraj jezera, pred njom se ukazao sveti Juraj, jašući na konju, sa kopljem u ruci. Tad je i zmaj izašao iz jezera, a Juraj je pojurio ka njemu i zabio mu koplje u čeljust, prignječivši ga za zemlju. Po Jurjevom naređenju, djevojka je vezala svoj pojas zmaju oko vrata i odvela ga prema gradu. Gradski vladar i svi mještani zbog toga primiše kršćanstvo.

Likovni prikazi[uredi VE | uredi]

Prema legendi, česte su slike i kipovi gdje Sveti Juraj pobjeđuje zmaja. U počecima kršćanstva zmaj je simbolizirao zlo, što se u prenesenom značenju odnosilo na poganstvo.[4] Prikazuje se u odori rimskoga vojnika ili srednjovjekovnog viteza na bijelom konju kako zamahuje mačem.

Kod Hrvata se javlja i prikaz gdje sveti Juraj ubija - vuka. To je prikaz koji se može naći na stećcima.

Izvori[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: Sveti Juraj.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]