Crkva sv. Leopolda Mandića (Orehovica)

Izvor: Wikipedija

Crkva sv. Leopolda Mandića je rimokatolička crkva u mjestu Orehovica, općini Bedokovčina zaštićeno kulturno dobro.[1]

Opis dobra[uredi | uredi kôd]

Jednobrodna župna crkva svetog Leopolda Mandića smještena je na povišenom položaju naselja Orehovica, općina Bedekovčina. Glavno pročelje crkve klasicistički je oblikovano s masivnim zvonikom zasječenih uglova pokrivenim piramidalnom kapom. U crkvu se ulazi kroz predprostor koji je podijeljen na tri jedinice. Na prostranu lađu nastavlja se uže svetište ravnog zaključka, oba nadsvođena pruskim svodom. Sjeverno od svetišta je pravokutna sakristija. Današnja crkva sagrađena je 1853. godine, a primjer je klasicističke sakralne arhitekture Hrvatskog zagorja s elementima koji naglašavaju čistoću i preglednost arhitekture.

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Pod oznakom Z-2846 zavedena je kao nepokretno kulturno dobro - pojedinačno, pravnog statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificirano kao "sakralna graditeljska baština".

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Crkva sv. Leopolda Mandića Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Sadržaj preuzet uz dopusnicu. Pristupljeno 3. studenog 2020.
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (https://min-kulture.gov.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.