Crkva sv. Marije Snježne (Dubovec)

Izvor: Wikipedija

Crkva sv. Marije Snježne je rimokatolička crkva u mjestu Dubovec općini Gornja Stubica, zaštićeno kulturno dobro.[1]

Opis dobra[uredi | uredi kôd]

Crkva Svete Marije Snježne smještena na brežuljku iznad sela Dubovec, prvi put se spominje 1669. godine, i to kao zidana, sagrađena na mjestu starije, drvene kapele. U potresu 1880. g. prilično je stradala te je slijedila obnova, a unatoč radikalnim promjenama koje je doživjela u 20. st., kapela je uglavnom sačuvala volumen 17. stoljeća. Tlocrtno-prostorna organizacija sastoji se od pročelnog zvonika te pravokutnog broda zaključenog trostranom apsidom. Južno od svetišta je sakristija. Vanjštinom dominira vertikala zvonika pokrivenog piramidalnom limenom kapom, a pročelja su obrađena plošno i bez arhitektonske dekoracije.

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Pod oznakom Z-3515 zavedena je kao nepokretno kulturno dobro - pojedinačno, pravnog statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificirano kao "sakralna graditeljska baština".

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Crkva sv. Marije Snježne Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Sadržaj preuzet uz dopusnicu. Pristupljeno 9. studenog 2020.
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (https://min-kulture.gov.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.