Crkva sv. Petke – Venerande u Sutomoru

Izvor: Wikipedija
Pravoslavno-katolička dvooltarska cr. sv .Petke-Venerande, Sutomore
Dva oltara u crkvi, glavni i stariji pravoslavni i kasniji dograđeni katolički, uz južni zid

Crkva sv. Petke – Venerande je dvooltarska,[1] zajednička srpsko-pravoslavna i katolička crkva. Navodno je sagrađena u doba vladavine Nemanjića na tom prostoru u 13. stoljeću (1270. godine),[2] na Spičanskom polju u današnjem Sutomoru, Crna Gora. Danas crkva pripada u pravoslavnoj jurisdikciji Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, a u katoličkoj, Kotorskoj biskupiji, a ne Barskoj nadbiskupiji. Granica ove dvije biskupije je rijeka Željeznica[3] u Baru, gdje su ranije graničile Austro-Ugarska i Osmansko Carstvo, a kasnije, kratko, Austro-Ugarska i Kneževina Crna Gora.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Na tom prostoru se preklapaju utjecaji pravoslavlja, katolicizma i islama kao i raznih politika, kroz povijest, tako su mnogi vjerski objekti prelazili iz jedne vjere u drugu, a neki su postali i zajednički. Kada bi jačala politička moć katolika, pravoslavne crkve su pretvarane u katoličke i preimenovane iz sv. Petke u sv. Anu, ili bar u sv. Venerandu i sl.[4] Kada pravoslavni brojčano (doseljavanja pravoslavaca u primorje) ili politički (doba Nemanjića) nadvladaju na nekom prostoru, dešavalo se da neke katoličke crkve ili kapele, pa čak i samostani, postanu pravoslavni.[5] Dvooltarske crkve je spomenuo i nadbiskup Andrija Zmajević: U Spiču je 12 crkava zajedničkih naših i srpskih. Glavna je sv. Tekle.[6] Mletačka republika kao katolička država je imala dugoročnu politiku koja je imala cilj pokatoličavanje pravoslavnih i koliko je moguće talijanizaciju domaćeg stanovništva, bez razlike vjere. Zato su u doba vladavine Mletačke republike na ovom prostoru u mnogim crkvama uvođeni i katolički oltari, s ciljem da se vremenom i narod pokatoliči. Tako je i ova crkva svete Petke dobila i katolički oltar. Danas je na tom katoličkom oltaru ikona na kojoj piše Santa Veneranda – Sv. Petka. Pravoslavni danas posjeduju crkvu do podne, a poslijepodne je katolička. 1995. godine protupravno je bio uklonjen katolički oltar iz zajedničke crkve Sv. Petke u Sutomoru.[7] Građena je od lomljenog kamena[8] i oltarom je okrenuta ka istoku.[9] Najprije je crkva sv. Petke bila pravoslavni vjerski objekt, da bi kasnije dobila i drugi katolički oltar, što je i vidljivo unutar crkve, u kojoj katolički oltar nije na glavnom mjestu, nego je smješten uz južni zid crkve. Pored crkve je bilo groblje pripadnika obje vjere, a danas je u dvorištu crkve samo nekoliko grobova, od kojih su najbolje očuvana dva groba djece, od kojih je jedno dijete katoličko, a drugo pravoslavno. Pravoslavni svečano liturgijski obilježavaju blagdan 8. kolovoza, a 2019. je liturgiju služio metropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović s ostalim svećenicima.[10]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Jovović, Ivan. 2013. MATICA, proljeće 2013., DVOOLTARSKE CRKVE NA CRNOGORSKOM PRIMORJU (PDF). Matica crnogorska
  2. У Сутомору прослављена Света Петка Трнова |url-status=dead zahtijeva |archive-url= (pomoć)
  3. Google maps, rijeka Željeznica, Bar, Crna Gora
  4. Kostić, Vasko. 2002. Protivljenje prekrajanju činjenica o Zalivu svetaca, poglavlje: Prekrštavanje crkava svete Petke
  5. Jovović, Ivan. 2010. MATICA CRNOGORSKA, jesen 2010., O JEDNOM UPRAVNOM SPORU OKO RATAČKIH ZIDINA S KRAJA XIX VIJEKA (PDF). str. 253.
  6. Jovović, Ivan. 2010. Matica, jesen 2010., O JEDNOM UPRAVNOM SPORU OKO RATAČKIH ZIDINA S KRAJA XIX VIJEKA (PDF). Matica crnogorska. str. 266.
  7. Jovović, Ivan. 2013. MATICA, proljeće 2013., DVOOLTARSKE CRKVE NA CRNOGORSKOM PRIMORJU (PDF). Matica crnogorska. str. 64.
  8. Crkva svete Petke Crna Gora, Sutomore
  9. Google maps, Crkva sv.Petke-Venerande
  10. Svečano obilježena hramovna slava crkve Svete Petke u Sutomoru. 2019. Inačica izvorne stranice arhivirana 5. rujna 2019. Pristupljeno 7. rujna 2019.