Crkva sv. Petke kraj Vukovara

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Hram Prepodobne matere Paraskeve na Dobroj vodi u Vukovaru (Crkva svete Petke), pravoslavna crkva u okolini Vukovara. Sagrađena je u razdoblju 1807-1811. godina na mjestu gdje se nalazi izvor ljekovite vode.

Navodi se da je na tom mjestu jedan Vukovarac, koji je bio slijep od rođenja, progledao jer ga je sveta Petka dovela do izvora i rekla mu da se umije te da će progledati, što je on i učinio. Tada su blagovjerni "hrišćani" s pobožnošću sagradili hram. U njemu je prva liturgija služena 1808. godine na dan Prepodobne mučenice Paraskeve (svete Petke), koji se u naše vrijeme slavi 8. VIII. po gregorijanskom, a 26. VII. po julijanskom kalendaru. Od 1811. godine crkva je bila filijalni hram, odnosno kapela Sabornog hrama svetog oca Nikolaja u Vukovaru, sve do 1995. godine, kad je odlukom episkopa Lukijana postala parohijski hram, a protojerej Jovan Radivojević njegovim dekretom postavljen za prvog starješinu.

Crkva sv. Petke obnavljena je 1905. i 1980. godine, ali je generalna adaptacija bila 1999. godine i od tada traje njeno uređivanje. Još uvijek traju radovi na freskama. Postavljen je i novi ikonostas u duborezu. Kad je protojerej Jovan Radivojević preuzeo upravu, crkva nije imala ništa, a danas prednjači ljepotom i kvalitetom crkvenih predmeta. Sve je u njoj napravljeno isključivo dobrovoljnim prilozima vjernika i prilozima skupljenim na humanitarnom koncertu "Put ka Dobroj vodi" (koji je inicirao Jovan Ajduković) i dvjema kazališnim predstavama u organizaciji Generalnog konzulata Srbije u Vukovaru. Uklonjeno je i brdo i crkva je otkopana kako bi se spasila od propadanja i vlage te su napravljene dvije pomoćne zgradice za prodaju svijeća i crkvenih suvenira. Tucanikom je nasut pristupni put i saniran most, koji je stradao u poplavama 2005. godine. Prije toga 10 mjeseci godišnje crkvi se zbog blata moglo prići samo u gumenim čizmama.

Godine 2000. Srpska pravoslavna parohija u Vukovaru izdala je, u tiražu od 2.000 primjeraka i na 93. stranice, "Spomenicu hrama Prepodobne matere Paraskeve na Dobroj vodi u Vukovaru", čiji je autor protojerej Jovan Radivojević.

Izvor[uredi VE | uredi]

  • Dragana Korpoš: "Suživot je život u duhu Evanđenja Kristova", Glas Slavonije, LXXXVI, 27039, (prilog "Magazin", broj 249, 9) - Osijek, 7. I. 2006.