Crkva sv. Petke kraj Vukovara

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
Hram Prepodobne matere Paraskeve na Dobroj vodi u Vukovaru
Lokacija Vukovar, Hrvatska
Godine izgradnje 1807. godine
Godina završetka 1811. godine
Renoviran 1905. i 1980. godine
Religija Srpska pravoslavna crkva
Patron Sveta Petka

Hram Prepodobne matere Paraskeve na Dobroj vodi u Vukovaru (Crkva svete Petke), pravoslavna crkva u okolini Vukovara. Sagrađena je u razdoblju 1807.-1811. godina na mjestu gdje se nalazi izvor ljekovite vode.

Povijest[uredi VE | uredi]

Navodi se da je na tom mjestu jedan Vukovarac, koji je bio slijep od rođenja, progledao jer ga je sveta Petka dovela do izvora i rekla mu da se umije te da će progledati, što je on i učinio. Tada su blagovjerni "hrišćani" s pobožnošću sagradili hram. U njemu je prva liturgija služena 1808. godine na dan Prepodobne mučenice Paraskeve (svete Petke), koji se u naše vrijeme slavi 8. VIII. po gregorijanskom, a 26. VII. po julijanskom kalendaru. Od 1811. godine crkva je bila filijalni hram, odnosno kapela Sabornog hrama svetog oca Nikolaja u Vukovaru, sve do 1995. godine, kad je odlukom episkopa Lukijana postala parohijski hram, a protojerej Jovan Radivojević njegovim dekretom postavljen za prvog starješinu.

Crkva sv. Petke obnavljena je 1905. i 1980. godine, ali je generalna adaptacija bila 1999. godine i od tada traje njeno uređivanje. Još uvijek traju radovi na freskama. Postavljen je i novi ikonostas u duborezu. Kad je protojerej Jovan Radivojević preuzeo upravu, crkva nije imala ništa, a danas prednjači ljepotom i kvalitetom crkvenih predmeta. Sve je u njoj napravljeno isključivo dobrovoljnim prilozima vjernika i prilozima skupljenim na humanitarnom koncertu "Put ka Dobroj vodi" (koji je inicirao Jovan Ajduković) i dvjema kazališnim predstavama u organizaciji Generalnog konzulata Srbije u Vukovaru. Uklonjeno je i brdo i crkva je otkopana kako bi se spasila od propadanja i vlage te su napravljene dvije pomoćne zgradice za prodaju svijeća i crkvenih suvenira. Tucanikom je nasut pristupni put i saniran most, koji je stradao u poplavama 2005. godine. Prije toga 10 mjeseci godišnje crkvi se zbog blata moglo prići samo u gumenim čizmama.

Godine 2000. Srpska pravoslavna parohija u Vukovaru izdala je, u tiražu od 2.000 primjeraka i na 93. stranice, "Spomenicu hrama Prepodobne matere Paraskeve na Dobroj vodi u Vukovaru", čiji je autor protojerej Jovan Radivojević.

Izvor[uredi VE | uredi]

  • Dragana Korpoš: "Suživot je život u duhu Evanđenja Kristova", Glas Slavonije, LXXXVI, 27039, (prilog "Magazin", broj 249, 9) - Osijek, 7. I. 2006.